Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

30.11.2007

Joulu vaahteroiden laaksossa

Spadina House Museum, Toronto

Christmas at Spadina House in the 1980's.
Photo: Anna Amnell

Joulu Spadinan kartanomuseon salongissa, jossa kartanon rouva otti vastaan vieraitaan. Spadina on talo Torontosssa, ja se on ollut museona 1980-luvun lopusta asti.

Tämä huone kuten myös Spadinan kartanon sali, eteisaula ja keittiö - osittain muunneltuna - esiintyvät Aurora-kirjoissani. Vierailin museossa 1980-luvun lopulla, jolloin se oli juuri avattu. Kun näin siellä kuningatar Viktorian kipsisen rintakuvan, ilmestyi mieleeni eideettinen kuva, kuin värillinen hologrammi tytöstä, joka pyyhkii pölyjä Spadinan salissa. Kuka oli tuo tyttö? Vähitellen alkoi syntyä Auroran tarina, joka ilmestyi 1990-luvulla Suomessa, jonne olimme palanneet yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen.

Tämän blogin sivupalkissa on kaksi kuvaa Spadinasta. Voit nähdä, että se ei muistuta ollenkaan Vaahteralaaksossa olevaa kartanoa, jonne Aurora Koivu päätyy "au pair" -tytöksi vuonna 1903. Kuvittaja Matti Amnell loi kirjani perusteella tyypillisen viktoriaanisen kartanon kuvan, joka esiintyy ensimmäisen Aurora-kirjan takakannessa ja Aurora ja Molly kirjassa.

Kotisivublogissani on myös useita kertomuksia, jotka ovat lukunäytteitä Aurora-kirjoista (mm kategoriat Tarinamaanantai, Pakinaperjantai)

Spadina 1

Spadinan kartanouseo. Talon suuren parvekkeen takana on palmuhuone, joka on kirjani "Aurora ja villikyyhkysten aika" kannessa. Tärkeä kohtaus kirjassa liitty nimenomaan palmuhuoneeseen. Sama palmuhuone esiintyi myös Anna -kirjoista tehdyssä TV-sarjassa, joka nähtiin Suomessakin.

Spadina 2