8.6.2008

Polkupyörä merkitsi vapautta 1900-luvun alun tytöille

Rebecca West: 1900

Kirjailija Rebecca West oli vuonna 1900 kahdeksanvuotias.

Naiset ja nuoret tytöt Pietarista Kaliforniaan pääsivät liikkumaan entistä itsenäisemmin polkupyörän tultua yleisemmäksi.Se vaikutti ratkaisevasti muotiin, kuten yllä olevasta kansikuvastakin näkee.

Ensimmäisen polkupyörän keksi jo vuonna 1790 ranskalainen kreivi Mede de Sivrac. Hänen pyörässään ei ollut polkimia eikä ohjausmahdollisuutta. Seuraavassa pyörässä oli jo ohjauspyörä, mutta ei vielä polkimia. Sitä potkittiin eteenpäin maasta ponnistamalla. Tätä saksalaisen paronin Karl Drais von Sauerbronnin kokonaan puusta tehtyä vekotinta sanottiin "juoksemispyöräksi" (Laufmaschine), ja se esitettiin Pariisissa vuonna huhtikuun kuudentena päivänä 1818.

Ranskalaiset unohtivat kuitenkin Sauerbronnin ja pitävät pyörän keksijöinä vaunutehtailija Pierre Michaud'ta ja hänen poikaansa Ernestiä. Se on kuitenkin totta, että Pierre Michaud keksi polkimet.


Kuva: Victorian Fashion Designs. Hillitty pyöräilyasu vuoden 1894 muotilehdestä.

4 kommenttia:

 1. Oi miten upea asu - pyöräily on ehdottomasti tyylikästä !

  Hymyilyttää kun kuopuksellamme ei ikinä ollut apupyöriä vaan oppi pyöräilemään ns saksalaisella metodilla, tuollaisella juoksemispyörällä jota markkinoidaan innovaationa...

  =)

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava kommentti!

  VastaaPoista
 3. Hieno pyöräilypostaus. "Laufmaschine" - Heh. Kuvaava nimi.

  Ajatteles että otin Blogilistan sivulinkistä "Satunnainen blogi" (mitä en muuten yleensä tee) ja hupsahdin sitä kautta tänne :)

  VastaaPoista
 4. 1800-luku oli ihmeellisten keksintöjen aikaa. Useimmat keksinnöt olivat kuitenkin epäkäytännöllisiä tai jopa järjettömiä.

  VastaaPoista