21.11.2006

Aurora-kirjat



Kaikkien Aurora-kirjojen kansikuvat ja kuvitus: Matti Amnell

Luettelo ja otteita kirja-arvosteluista:

Uusi!
Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora 2014


Anna Amnell:  Vaahteralaakson Aurora (yhteispainos: Aurora – Vaahteralaakson tyttö; Aurora ja Pietarin  serkut ; Aurora ja villikyyhkysten aika ), Books on Demand. 2014
Vaahteralaakson Aurora on yhteispainos vuosina 1991-1995 ilmestyneistä Aurora-kirjoistani.
Kirjan lopussa on kirje lukijalle.)

Tekijä: Amnell, Anna
Teoksen nimi: Vaahteralaakson Aurora/Anna Amnell ; kuvitus: Matti Amnell; Institute of  Migration Archive
Julkaisutiedot:  Helsinki: Books on Demand, 2014 (Norderstedt, Saksa: Books on Demand, 2014)
ISBN: 978-952-286-355-3
ekirja
Huomautus: Yhteispainos ilmestynyt ensi kerran vuonna 2014
Sisältö: Aurora – Vaahteralaakson tyttö; Aurora ja Pietarin  serkut ; Aurora ja villikyyhkysten aika
Huomautus: Ilmestyneet aikaisemmin nimellä Pirkko Pekkarinen: Aurora – Vaahteralaakson tyttö (1991, 2.p 1992); Aurora ja Pietarin  serkut (1993); Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) 
Kieli: suomi
Aineistolaji: KIRJA/BOK
Ulkoasu: 362 s. ; kuv. ; pehmeäkantinen; 14,8 x 21
Muu nimike:
Aurora 1-3
Asiasanat:
1903, 1905, 1906, 1900-luvun alku
Aurora Koivu, fikt. , Vaahteralaakso, fikt.
romaanit, historialliset romaanit, tyttökirjat, nuortenkirjallisuus, kaunokirjallisuus
siirtolaisuus, kanadansuomalaiset, Kanada, Toronto,
Helsinki, sortovuodet,  suurlakko
kansainvälisyys, luonto,
kummitukset,


Aurora-kirjat ilmestyivät 1990-luvun alussa nimellä Pirkko Pekkarinen:
Aurora, vaahteralaakson tyttö. 1991, 2. painos 1992. Kirjapaja
Aurora ja Pietarin serkut. 1993. Kirjapaja (tapahtuu Helsingissä)
Aurora ja villikyyhkysten aika 1995. Kirjapaja (tapahtuu Torontossa)

Mutta jo Aurora ja Molly nimellä Anna Amnell [oik. nimi Pirkko Anna Amnell]
Anna Amnell: Aurora ja Molly. 1999. Kirjapaja m/v -kuvitus

Kerroin Liisa Mantereelle haastattelussa Kauneus ja terveys -lehteen:

"Kiinnostuin [20.] vuosisadan alusta, koska se muistutti omaa aikaamme. Köyhien ja rikkaitten välillä ammotti kuilu. Toisaalta Suomelle koitti uusi aika ja vapaus."

Tietoa haastatteluista ja kirja-arvosteluista antaa kirjaston Kirja-Sampo

Yleisö otti ensimmäisen Aurora-kirjani hyvin vastaan. Kirjasta otettiin toinen painos muutaman kuukauden kuluttua, ja minua pyydettiin kirjoittamaan lisää kirjoja tuosta 1900-luvun alun suomalaisen toisinajattelijan tytöstä.

AURORA -sarjan ensimmäinen osa



Aurora, Vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992)

Lehtimies ja kasvitieteilijä August Koivu karkotetaan Suomesta Bobrikovin aikana. Hänen 15-vuotias, äidistä orvoksi jäänyt tyttärensä Aurora lähtee isänsä perässä Kanadaan. Auroran äiti oli venäläinen, ja Auroran suku kokee sortovuodet erityisen vaikeina ja ristiriitaisina aikoina.

Ensimmäisestä Aurora-kirjasta sanottua

Lisäys vuodelta 2015
Tuhansia-sivuja -blogi: Aurora Vaahteralaakson tyttö
17.joulukuuta 2015

--  jostain syvältä nousi kaipuu Pienen Runotytön maailmaan ja Anna-kirjojen aikaan. Pekkarisen kirjan kansi suorastaan hehkui tuota entisaikaa herkällä Auroran kuvallaan.kirjan kansi suorastaan hehkui tuota entisaikaa herkällä Auroran kuvallaan. --


Kun kyseessä on tyttökirja, voisin kuvitella sen kohderyhmää kiinnostavan ennen kaikkea tarinan romanttisen puolen ja matkajännityksen. Kirjalla on kuitenkin paljon ulottuvuuksia, ensinnäkin sen historiakytkökset ja silloiset olot Suomessa, Toisaalta Auroran palvelijan rooli ja tarinan vauraiden nuorten joutilas elämäntyyli asetetaan tarinassa rinnakkain. Yhteiskuntaluokkien erot ovat selkeät.Mielenkiintoinen sukellus hetkeksi toiseen aikakauteen, omiin tyttökirjavuosiin vuosikymmenten taakse ja sipaisuun yhteen Suomen historian vaiheeseen."

 1990-luvulla:

"Pirkko Pekkarinen on kirjoittanut vanhan kunnon tyttökirjan, jossa suomalainen päähenkilö seikkailee Amerikan mantereella."
Kirjamaailma ja uudet kirjat, kirjakerhoesitteet

"Kirjaan eläytyy niin paljon, että luulisi olevan yksi palvelijoista."
Maria Suokas, 11 v, Iltalehden lastenraati

"…sitä voisi luonnehtia myös eräänä näkökulmana lähihistoriaamme – nuoren tytön silmin katsellaan vain eri asioita kuin aikamiessiirtolaisen vinkkelistä."
Jaana Viuhko, Iisalmen Sanomat

"Pekkarisen kertojanansiot ovat miljöökuvauksessa, lähes visuaalisissa Kanadan luonnon ja maisemien tunnelmissa."
Kerttu Manninen, Lapsen maailma

"Rasismista ja kansallisesta itsekkyydestä on mahdollista ohjata ulos näin kiehtovalla tavalla."
Anna-Maija Raittila, Kotimaa

"Nykyajan nuorella ja Auroralla on ainakin yksi yhteinen piirre: molemmat elävät turvattomassa maailmassa. Auroran ja nykyajan nuoren turvattomuuden syyt ovat tosin erilaiset."
Kati Haapakoski, Vaahteranlehti


2. osa Aurora-sarjasta:




Klikkaa kuvat suuremmiksi.

Pirkko Pekkarinen: Aurora ja Pietarin serkut. Kirjapaja. 1995

Kanadasta palannut Aurora Koivu opiskelee Ateneumissa ja asuu tätinsä luona Helsingissä Bulevardilla puutalossa. Pietarilainen serkku Olga tulee käymään koulua Helsingissä. Koulutytöt kokevat vuoden 1905 suurlakon sammakkoperspektiivistä.

Kirjasta Aurora ja Pietarin serkut sanottua:

"Vuosisadan alun pikkuporvarillinen pääkaupunki juhlineen, juoruineen ja kommelluksineen on elävänä läsnä. - - Henkilöistä Olga on aidoin. Hän on juuri niin raikas, raju ja mököttävä, kuin vain murrosikäinen tyttö voi olla."
Eila Jokinen, Etelä-Suomen Sanomat

"…tuntee katselevansa maalausta, kuvaa, jonka nähtyään tietää vuosisadan vaihteesta jotain aistien kautta välittynyttä."
Tuula Hortamo, Iisalmen Sanomat

"Kokonaan oma suvaitsevaisuuden ja ihmisarvokysymysten problematiikka kätkeytyy romaanien herrasväen ja palveluskunnan välisiin suhteisiin. Tämä on kummankin romaanin keskeisiä teemoja."
Salla Korpela, Kirkko ja kaupunki


"Kirja sivuaa historiaa yleensäkin ja siinä huokuu osa Helsingin menneisyyttä viehättävänä fiktiona. Teksti on selkeätä ja sitä on kiva lukea. Tarina vie mukanaan ja kirjan lukee kahdessa illassa, 173 sivua."
Blogissa "Sininen rooli "2/2010

”Pirkko Pekkarisen Aurora ja Pietarin serkut on jatko-osa kirjalle Aurora, Vaahteralaakson tyttö, jota en ole lukenut. Tämä ei suuresti haitannut Bulevardin varrella syksyllä 1905 asuvien ihmisten vaiheiden seuraamista. Päähenkilöinä ovat 13-vuotias Olga ja 17-vuotias Aurora, joista erityisesti ensiksimainittu on onnistunut tavanomaista elävämpänä hahmona. Ajan poliittista henkeä on mukana sivujuonessa ja päähenkilöt on työnnetty myös suurlakon joukkojen puristukseen.”
Kyläkoski, Kaisa: Lotta, Aurora ja Kaisa. - Sukututkijan loppuvuosi -blogi . Kirja-arvostelussa mm Pirkko Pekkarinen: Aurora ja Pietarin serkut. 29.1.2015
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2015/01/lotta-aurora-ja-kaisa.html
"


3. osa Aurora-sarjasta:



Pirkko Pekkarinen: AURORA JA VILLIKYYHKYSTEN AIKA.1995. Kirjapaja

"Kirja on itsenäinen jatko aiemmin ilmestyneille kahdelle Aurora-sarjan osalle - - . Aurora liikkuu tässä kirjassa vuoden 1906 Torontossa. Auroraa ei aluksi oteta avosylin vastaan, mutta hän raivaa itselleen tilaa sulhasensa Thomasin kodissa." Tuula Hortamo, Iisalmen Sanomat 11.11.1995

"Osäkerhet, men även framåtande och äventyrslust samsas inom de tre böckernas pärmar. Olika åldersgrupper serveras internationell underhållning. Här finns möjlig
historisk förankring, miljökännedom och insikt i den föräldralösa 18-åringens livsöde och trots det 100-åriga perspektivet tangerar den beresta pedagogen -- många dagsaktuella problem.
Övernaturliga fenomen utreds till allas lättnad och happy-end-känslan infinner sig stilentligt."
Majlis Qvickström -
Tuffa unga kvinnor. Sommar i Toronto. 
Hufvudstadsbladet 9. 9. 1996



4. Auroran tarina pienemmille lapsille:



ANNA AMNELL: AURORA JA MOLLY. 1999. Kirjapaja.

Auroran tarina nuoremmille lapsille kerrottuna. Kirjassa on osittain aikaisempaa aineistoa ja osittain aivan uutta, joka on kirjoitettu pienen palvelustytön Mollyn näkökulmasta. Kirjassa on mustavalkoinen piirroskuvitus, jonka on tehnyt taiteilija Matti Amnell.

"Kirjassa käydään läpi matka Helsinkiin, laivamatka Atlantin yli ja saapuminen maahan, joka ulottuu valtamerestä valtamerelle. - - Molly, kirjan toinen nimihenkilö on pieni, orpo piikatyttö, jonka suurin haave on oppia lukemaan. Molly on kömpelö ja arka, mutta Auroran ja Maryn hellässä hoivassa hän rohkaistuu ja oppii lukemaan. - - Aurora ja Molly saattaa innostaa nuorta lukijaa tarttumaan Aurorasta kertovaan trilogiaan ja sukeltamaan tyttökirjojen ihanaan maailmaan." Marketta Härkönen, Virikkeitä 1/99, s. 22. Ibby Finland.


"Lastenkirjallisuuden mittakaavassa Amnell onnistuu kuvaamaan luokkayhteiskunnan rujoutta siinä missä laaksomaiseman romanttista pehmeyttäkin." Ismo Loivamaa, Aurora ja Molly. Ilkka 17.6.1999.

Kaikki Aurora-kirjat ovat loppuunmyytyjä. Niitä voi lainata kirjastoista ja ostaa kirja-antikvariaateista.
Kaikkien Aurora-kirjojen copyright on siirtynyt kirjoittajalle ja kuvittajalle
Yhteisnide Anna Amnell: Vaahteralaakon Aurora ilmestyi vuonna 2014. (Kirjoitin kolme ensimmäistä kirjaa nimellä Anna Amnell) Klikkaa alla oleva kuva suureksi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti