29.8.2008

Haikon kartano: 1900-luvun alun tunnelmaa


Hotel Haikko Manor Spa. Photos: Anna Amnell
Haikon kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1913.
Suomen kartanot (luettelo)

"Kesäpäivänä tulee epätodellinen tunne, kun seisoo Haikon kartanon valkoisten pylväiden ympäröimällä suurella terassilla ja antaa katseensa kiertää alas vihreää hyvin hoidettua nurmikenttää aina suihkulähteen luokse. Keitä tuolla alhaalla meren äärellä on vuosikymmeniä sitten kulkenut päivänvarjoineen, seuraneiteineen, pienine koirineen, valkoisiin puettuine pikkutyttöineen ja merimiespukuisine poikineen? Menneen maailman ihmisiä, jostakin, kaukana meistä, vallan, loiston ja eleganssin maailmasta."

Laila Hirvisaari: Romanoveista Haikon kartanossa. - Soini & Toivanen & Hirvisaari: Haikon kartano. 2006. 3. painos, sivu 105.

Porvoon lähellä sijaitseva Haikon kartano kuului 1900-luvun alussa von Etter -suvulle. Alkuperäinen päärakennus paloi vuonna 1911, mutta Lily von Etter rakennutti pian uuden talon entisen tilalle.

Kartano eli Laila Hirvisaaren kuvaamaa loistokautta 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa kosmopoliitin von Etterin suvun asuessa siinä. Kartanossa vallitsee edelleen 1900-luvun alun tunnelma.
Klikkaa kuvia ja katso niitä suuremmassa koossa.
Salit ovat korkeita, huonekalut ovat 1900-luvun alun tyyliä ja seinillä on paljon maalauksia. Kuvassa Haikon maisemissa vuokrahuvilassa yli 20 kesää asuneen Albert Edelfeltin maalaus Porvoosta.Kauniita Biedermeier-huonekaluja on nähtävissä useissa huoneissa ja hotellin aulassa.Kodikkaita seurusteluryhmiä

Kartanon ympärillä on laaja puisto, ja meren rannalla on tämä tunnelmallinen huvimaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti