25.8.2012

Aurora kirjojen tapahtumapaikatKuvitus Aurora-kirjoista: Matti Amnell (Jr)

Aurora-kirjoissa ovat juonen ja henkilöiden ohella tärkeitä kaupungit, talot, huonekalut, vaatteet, se miltä maailma näytti 1900-luvun alussa. Nämä kirjat ovat ilmestyneet kaksikymemntä vuotta sitten, mutta niitä luetaan vielä ja niitä on kirjastoissa. Suunnittelen sitä, että niistä voisi saada uudet painokset. Ehkä jonkin ajan kuluttua. Miten Aurora-kirjat ovat syntyneet?Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992)
alkaa Savosta, josta Aurora Koivu ja hänen naapurinsa Iida lähtevät ensin Helsinkiin ja sieltä laivalla Quebeckiin ja junalla Torontoon. Sen ajan Toronto oli samankokoinen kuin sen ajan Helsinkikin. Asukkaita oli noin 100 000, ja suuri osa rakennuksista oli puutaloja. Liikuttiin jalkaisin, hevosrattailla, polkupyörällä ja raitiotievaunuilla. Kirjan tapahtumat keskittyvät laakson reunalla olevaan kartanoon, jonne Aurora oli mennyt töihin odottaessaan, että hänen Suomesta karkotettu isänsäkin tulisi Torontoon. Tapahtumapaikat Helsingissä. (Kirjaston Tarinoiden Helsinki-sivuilla) Sivut poistettu.Aurora ja Pietarin serkut (1993). Aurora tulee opiskelemaan taidetta Ateneumissa. Hänen 13-vuotias pietarilainen serkkunsa Olga tulee kouluun Helsinkin. On lukuvuosi 1905-1906. Tytöt asuvat tätinsä luona Bulevardilla puuutalossa Vanhan kirkon puiston vieressä. Olga muistelee usein kotikaupunkiaan Pietaria ja Terijokea, jossa hänen perheellään on huvila.Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) 1900-luvun Toronto, kartano ja laakso. Aurora, Thomas ja Thomasin sisar Vanessa selvittävät "valkoisen rouvan" eli kartanon kummituksen arvoituksen. Kanadan luonto on tärkeä myös tässä kirjassa. Toronton laaksot varsinkin.


Aurora ja Molly (1999) tapahtuu Suomessa ja Kanadassa. Se on kuvitettu nuorempien lukijoiden versio ensimmäisestä Aurora-kirjasta. Siinä kerrotaan enemmän irlantilaisesta orpotytöstä Molly ODaystä, joka on lapsipalvelija kartanossa. Hän ystävystyy Auroraan ja haaveilee toisenlaisesta elämästä.

Nämä kirjat ovat ilmestyneet kaksikymemntä vuotta sitten, mutta niitä luetaan vielä ja niitä on kirjastoissa. Suunnittelen sitä, että niistä voisi saada uudet painokset. Ehkä jonkin ajan kuluttua.
Lasten Sanojen aika/Sankarikirjat/AuroraEi kommentteja:

Lähetä kommentti