11.7.2012

Alphonse Mucha

Mucha by Anna Amnell
Mucha, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Alphonse Muchaa pidetään Jugendin/Art Nouveaun mestarina

Jaana Paretskoi kirjoittaa uusimmassa Avotakka-lehdessä (Uuden ajan alku 8/2012) 1800-luvun lopulla alkaneesta uudesta tyylistä, josta käytetään Suomessa ja Saksassa nimeä Jugend ja muualla Art Nouveau. Termejä käytetään myös rinnakkain, englannissa myös 'the Modern Style'. Tässä blogissa on tähän tyyliin kuuluvia kuvia, ja minäkin olen käyttänyt termejä rinnakkain. Suomessa myös kansallisromantiikkka. Suurin osa tämän blogin rakennuksista 1900-luvun alkua, näitä tyylejä. On myös edeltävää viktorian tyyliä ja Jugendin jälkeen tulevaa Art Decoa jonkin verran.

Erityisesti voin mainita kuvien aiheista: Helsingistä Eira ja Eliel Saarisen työt yleensä, Berliinistä varsinkin Hackesche Höfe, kaupunginosan eli jälleenrakennetun juutalaiskaupungin, art deco -museon, sitten Prahan, josta en ole eritellyt Art Nouveauta vielä omaksi ryhmäkseen. Hakusant ovat blogin pohjalla.

Paretskoi tuo esillle mnyös eroja: jugend on tummaa ja raskaampaa, art nouveau kevyempää ja vaaleampaa.

Tein kollaasi Alphonsen Muchasta, jonka näyttelyn näin Prahassa. Mucha oli tsekki, määriläinen, ja hänen töitään näki eri puolilla Tsekkiä. Kuvat ovat osia näyttelyjulisteista, joita oli kadulla museon ulkopuolella. Sisällä museossa ei saanut kuvata.

Helsingissä oli muutama vuosi sitten Mucha näyttely, kookkaita töitä, jotka tunnetaan varsinkin julisteina.

Hackesche Höfe -kansioni Flickrissä. Valitse slide show.
Eliel Saarinen (Hvitträsk)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti