20.7.2012

Nuori Viktoria


Kuvassa muotokuva, josta Albert piti eniten. Viktoria oli pieni, vain 150 cm pitkä.

Downton Abbeyn käsikirjoittaja Julian Fellowes on tehnyt käsikirjoituksen myös Nuori Viktoria -elokuvaan (2009), joka nähdään televisiossa su 22.7.2012 (TV4 klo 21-23.05).  Elokuva on samalla aikaa suuri rakkauskertomus ja historiallinen dokumentti, sillä se on filmattu aidoilla paikoilla. Näyttelijänä nähdään lyhyen välähdyksen ajan myös Viktorian jälkeläinen prinsessa Beatrice, jonka äiti Sarah, Yorkin herttuatar, on yksi elokuvan tuottajista. Elokuva sai vuonna 2010 Oscarin parhaasta puvustosta. Aitoa historiaa ja romantiikkaa.

Voimakasluonteinen Viktoria (1819-1901) tuli Brittiläisen Imperiumin kuningattareksi teini-ikäisenä vuonna 1837 ja meni meni naimisiin vuotta vanhemman serkkunsa Albertin kanssa. Lahjakas ja komea Albert  oli Viktorian suuri rakkaus. He hallitsivat yhdessä 20 vuotta ja vaikuttivat kasvatuksen, teollisuuden ja sosiaalisten olojen kehitykseen. Vuoden 1851 Suuri Maailmannäyttely oli sen ajan suuri tapahtuma.


Viktoria ja Albert olivat kiihkeän rakastuneita toisiinsa, ja kun Albert kuoli nuorena, 42-vuotiaana lavantautiin, Viktorian suru oli suunnaton. Viktorialla ja Albertilla oli sen ajan tyyliin yhdeksän lasta, 34 lapsenlasta, joista 26 eli aikuisiksi, ja Viktorian ja Albertin jälkeläisiä on hallitsijoina useissa Euroopan maissa, muiden muassa kaikki Pohjoismaiden hallitsijat, myös hänen kaimansa Ruotsin kruunuprinsessa Viktoria. Viktoriaa on sanottu koko Euroopan isoäidiksi.
Young Viktoria elokuva (Wikipediassa)
Tuuve Aron hyvä arvostelu vuodelta 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti