Viktorian ja Edwardin ajan ylellinen päivällispöytä. Kuvat olen ottanut Tukholman Nordiska Museet -museossa. Nordiska Museet: Dinner party in Scandinavia.
Osattiin Helsingissäkin juhlia. Bulevardin puutalossa Vanhan kirkon vieressä vietetään vuonna 1906 vanhan ratsumestarin ja hänen vaimonsa Sofian hääpäivää. Olisikohan se jo kultahääpäivä? Kanadalainen Thomas on tullut kosimaan Sofian sisarvainajan tytärtä Auroraa ja osallistuu juhliin:
Aurora meni saliin ja näki itsensä korkeasta peilistä vieraana
tyylikkäänä kaunottarena. Hän käveli edestakaisin raikkaissa, puhtaissa
huoneissa, joissa tuntui hyasinttien ja mehiläisvahan tuoksu. Pulleaposkiset
amoriinit lentelivät kaakeliuunin koristekuvioissa, ja lumivalkoinen
Rebekka-patsas seisoi nurkassa vesiruukkuineen silmät kainosti alasluotuina.
Aurora siveli rönsyliljojen ja palmujen lehtiä, jotka olivat kuin
kasteenraikkaita Jennyn huolellisen hoidon jälkeen. Vieraat alkoivat saapua.
Jenny ja avuksi palkatut tarjoilijat pitkissä mustissa mekoissaan ja pitkissä
valkoisissa esiliinoissaan liikkuivat arvokkaina ja vakavina kuin nunnat
luostarin käytävillä.
Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. Aurora 1-3, 2014, yhteispainos, sivut 238-239. (1. osa Aurora, Vaahteralaaakson tyttö)
Coffee & cakes in Scandinavia. Sen seitsemän sorttia leivonnaisia kahvipöydässä. Nordiska Museet kertoo: Vuosisadan vaihteessa ei enää kutsuttukaan syntymäpäivillä ja hautajaisten jälkeen aterialle, vaan kahville. Voitiin seurustella vapaammin. Oli keksitty rautahella, jossa oli uuni, samoin hiiva ja leivinjauhe. Voitiin leipoa ne seitsemän sortin leivonnaiset.
Suurissa taloissa ja kartanoissa palveluskunta hoiti kaikki käytännön asiat: valmisti ruoan, kattoi pöydän ja tarjoili. Tiskiä kertyi loputtomiin, sillä syötiin monta ateriaa päivässä arkiruokaakin.
Kanadalainen Thomas tajuaa vihdoinkin, kuinka suuri osa palveluskunnalla oli heidän elämässään Vaahteralaakson kartanossa.
He "olivat nähneet hänet tähän asti vain
herttaisena ja hymyilevänä, aina valmiina auttamaan.
Oikeastaan he eivät olleet koskaan kunnolla katsoneet häntä, olivat
nähneet vain punertavan pullean käden, joka tarjosi heille ruokaa. Viime
aikoina Thomas ei ollut huomannut häntä ollenkaan.
--
Thomas tajusi yhtäkkiä, ehkä ensimmäisen kerran elämässään, että juuri
nämä taitavat ja toimeliaat naiset, Mary ja rouva Jones, tekivät mahdolliseksi
heidän mukavan ja rauhallisen elämänsä."
Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora, 335-337. (3.osa Villikyyhkysten aika)
More photos about something delicious/lisää Makrokuvat Linky-ryhmän kuvia
Nordiska Museet –kansioni (342 kuvaa, my album in Flickr, 342 pictures)
Huom! Arkisin elämä oli 1900-luvun alun Helsingissä virkamiesperheissäkin yksinkertaista. Kerron samassa kirjassa:
"Aurora oli tottunut kotonaan yksinkertaiseen ruokaan. Hänen tätinsäkin luona Helsingissä syötiin arkisin vain silakkalaatikkoa tai perunoita milloin läskisoosin milloin sienikastikkeen kanssa. Jälkiruuaksi oli vuoroin kiisseliä vuoroin puolukkapuuroa. Joskus lättyjä. "Jos oli hyvä keittäjä, hän osasi käyttää monipuolisesti sieniä, juureksia, sisäelimiä ja riistaa, jos niitä saatiin.
Ihania ruokakertomuksia
VastaaPoistaRuokahistoria on kiinnostavaa ja monikerroksista - nälkä- ja pulavuosista ylellisyyden ajan juhlapöytiin ja kouluruokailun ja matkustamiseen liittyvään ruokailuun.
VastaaPoistaPröystäilevän herkuttelevaa. Ei ehkä ihan minun makuun(tai linjoille :P)
VastaaPoistaElämä on muuttunut onneksi yksinkertaisemmaksi, vaikka kyllähän joissakin piireissä juhlitaan edelleen noin ja vielä tuhlailevammin.
VastaaPoistaKyllä sitä tiskiä on riittänyt, eikä ollut koneita :D
VastaaPoistaNuoret tytöt tiskasivat ja vanhat palvelijat suonikohjuineen.
VastaaPoistaArkisin elämä oli yksinkertaista porvarisperheissäkin:
Kerron samassa kirjassani "Aurora oli tottunut kotonaan yksinkertaiseen ruokaan. Hänen tätinsäkin luona Helsingissä syötiin arkisin vain silakkalaatikkoa tai perunoita milloin läskisoosin milloin sienikastikkeen kanssa. Jälkiruuaksi oli vuoroin kiisseliä vuoroin puolukkapuuroa. Joskus lättyjä. "
Upea kattaus, noita ei pääse kokemaan juuri missään näinä päivinä :)
VastaaPoistaOnpas fiiniä! :)
VastaaPoistaMirka, loistohotelleiisa mainosten mukaan.
VastaaPoistaPieni Lintu, isot viktoriaaniset ja Edwardin ajan talot olivat kuin suuria loistohotelleja. Henkilökuntaa oli paljon.
VastaaPoistaPidettiin kunnia-asiana työllistää mahdollisimman paljon köyhiä lapsia, jotta nämä saivat kunnon ruokaa ja oppisivat jonkin ammatin. Kokonaiset suvut olivat töissä linnoissa ja kartanoissa.
Downton Abbey-sarjan kirjoittaja Julian Fellowes sanoo, että hänen suvussaan on ollut sekä palveluskuntaa että isäntäväkeä. Siksi hän osaakin kuvata molemmat ihmisinä.
Upea kattaus ja hieno kertomus.
VastaaPoistaOnpa hienot kuvat! Kattauksia viimeisen päälle!
VastaaPoistaTykkään katsoa, vaan en kokea. Vain ajatus osallistumisesta ja kädet alkoi täristä.
VastaaPoistaAme, hieno museo. Tuo aikakausi on kuin toinen maailma. Siksi kiinnostuin siitä.
VastaaPoistaPäikkä, loistava museo. Kannattaa viettää siellä kauan aikaa.
VastaaPoistaMustarastas, ei olisi minustakaan tuollaiseen elämään. Joskus voisi pistäytyä.
VastaaPoistaTyylikästä. Kaunista.
VastaaPoistaNordiska Museet kannattaa tutkia, kun käy Tukholmassa. Sinne menee keskustasta -muistaakseni Sergein torilta -raitiovaunu melkein pihalle.
VastaaPoistaKauniin herkullinen kattaus. Olisi mukava istahtaa tuohon pöytään ja vain nauttia.
VastaaPoistaJa kuunnella henkevää keskustelua.
VastaaPoistaJuhlavaa!
VastaaPoistaKyllä he osasvat juhlia!
VastaaPoista