19.10.2015

Nostalgiaa: uimaranta ja luistinrata

Uimala, Iisalmi - pukuhuoneet

Kesällä uimala, talvella luistinrata olivat pikkukaupungin lapsille ja koululaisille paratiisi. Kuvassa olevat ovet vievät Iisalmen uimalan pukusuojarakennukseen. Siellä laitettiin kesällä päälle uimapuvut ja talvella jalkaan luistimet. Kioskista ostettiin jäätelö ja limonaadia.

Osallistun tällä kirjoituksella Pieni Lintu-blogin Nostalgia-haasteeseen. 


Iisalmen uimala

Arkkitehti Eino Pitkäsen suunnittelema funktionalistinen Iisalmen uimarannan kioski- ja puhuhuonerakennus vuodelta 1934 edustaa samaa aikakautta kuin Helsingin Hietarannan pukusuojarakennus.Tämä uimala on mukana arkkitehti Ville Ylösen Hietsun paviljonki -tutkimuksessa esimerkkinä saman ajan uimarannan pukusuojarakennuksesta.

Beach, Iisalmi, Finland

”Pukusuoja liittyy myös sosiaalihistorian vaiheeseen jolloin kaupungit ja kunnat alkoivat parantaa yleisten uimarantojen palvelutasoa vapaa-ajan vieton yleistyessä keskiluokan parissa." (Ville Ylönen Hietsun paviljonki - tutkimuksensa tiivistelmässä.)


Uimapuku


Uljaita uimareita Hietalahden kirpputorilla Helsingissä.

Luvussa Rakennuksen tyyli ja aikakausi Ylönen kirjoittaa: ”Erityisesti 1920-luvulla kesänvietto sai uusia piirteitä; varjoisat puistotiet vaihtuivat hiekkarannalla loikoiluun ja leikkiin. Ilmaisten uimarantojen suosion kasvaessa tyhjenivät rannalle rakennetut uimahuoneet. Näissä suljetuissa ja maksullisissa rakennuksissa ihmiset olivat aiemmin vaihtaneet vaatteensa ja uineet rajatulla alueella."

beach in Iisalmi 

"Julkisten uimapaikkojen perustaminen siis liittyi 1920- ja 1930-lukujen ruumiinkulttuurin ihailuun, mutta myös kansanterveydelliseen edistystyöhön – erityisesti taisteluun tuberkuloosia vastaan." (2.3.2. Kansankulttuurin murroskausi)
Katso kaikki kuvat lapsuuteni paratiisista. Iisalmi: uimala, beach


Pariisin Ville hotelli, Porvoo


Lapsuuden luistinrata ja talvinen pikkukaupunki ovat vain muistoissa. Järven jäälle oli aurattu luistinrata, kovaäänisistä kuului tunnelmallista musiikkia, ja me lapset syöksyimme luistimilla suoraan korkeisiin lumikasoihin, joita oli kerääntynyt luistinradan ympärille. Iloisina ja posket punaisina kävelimme luistimet jalassa pukuhuoneeseen ja riisuimme luistimet. Vain harvoilla tytöillä oli kaunoluistimet. Yleensä meillä oli monoihin kiinnitettävät luistimet tai isommilla tytöillä hokkarit, jotka oli saatu vanhemmilta sisaruksilta tai serkuilta. Kadut olivat lumisia ja korkeiden lumikinosten reunustamia. Ilma oli puhdas ja raikas.
Olen ottanut tunnelmallisen talvikuvan Porvoossa Pariisin Ville -hotellissa 21.12.2012. 

Mukaan arkkitehti Ville Ylösen tutkimukseen ovat päässeet Iisalmen Haukiniemen uimarannan kioski- ja pukuhuonerakennus ja tässäkin kirjoituksessa olevat kaksi valokuvaani siitä (toinen ja kolmas kuva):

Lue lisää blogistani
blogisisko.blogspot.com/2012/02/hietsun-paviljongista-hel...


Tutustu tutkimukseen:
Ylönen Ville: Hietsun paviljonki  (PDF)- Hietarannan vanhan pukusuojarakennuksen korjaus- ja muutossuunnitelma kylätaloksi. Diplomityö. Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Arkkitehtuurin laitos 24.1.2012
Arkkitehti Ville Ylönen SAFA, (kuvat ja tekstit)
Iisalmen Haukiniemen uimarannan kioski- ja pukuhuonerakennus esiintyy sivulla 23 (ks. Kuvalähteet E: Anna Amnell)
Huom!

Uusi Helsinki?   Millainen on Helsingin tulevaisuus, ja onko sille vaihtoehtoja?

"Tässä kirjassa eri alojen asiantuntijat kertovat rakastamastaan Helsingistä. Jokainen kirjoittaja on valinnut kaupungista jonkin osan, joka on herättänyt hänessä iloa, inhoa, surua tai intoa. Kirjassa katsotaan paitsi pääkaupungin menneisyyteen ja lähihistoriaan myös mietitään, millainen Helsinki voisi olla." Arkkitehti Ville Ylönen kirjoittaa Hietsun paviljongista.



34 kommenttia:

  1. Ihana muistelukirjoitus ja todella onnistuneet kuvat.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  2. Kiitos postauksestasi.!
    Tuollaisemn pitkähihaisen ja puntullisen uimapuvun haluaisin juuri nyt omistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitakin vuosia sitten näin kuvia pitkähihaisista ja pitkälahkeisista vartalonmukaisista uimapuvuista. Olivat oikein tyylikkäitä. Sitten vielä leveälierinen hellehattu päähän, niin saa polskia vaikka tropiikissa.:) Hattu voisi kadota sukeltaessa.:)

      Poista
  3. Vau mitä ihanaa nostalgiaa!

    VastaaPoista
  4. Olipa ihania muisteloita lapsuudesta ja kuvia. Meillä maalla vaan ei ollut tuollaisia mahdollisuuksia kun kuivan maan asukkaita olimme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti oli lähellä jokin joki tai lampi, johon saattoi pulahtaa uimaan. Nythän on onneksi kaikkialla uimahalleja.:)

      Poista
  5. Kiitos nostalgiakierroksesta, kaunista ja muistoja täynnä

    VastaaPoista
  6. Oi lapsuuden uintireissuja ja luisteluita kavereitten kanssa hämärtyvässä talvi-iltapäivässä.
    Muistan yhdet musiikilliset rusettiluistelut joissa pojille ja tytöille annettiin numerolaput
    ja piti etsiä oma pari. Se oli jännittävää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ollut rusettiluisteluja, mutta wieniläismusiikki soi.

      Poista
  7. Onpa ihana uimahuone!<3 Kiitos jälleen kerran sivistämisestä! Näitä on kiva lukea.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän kovasti tuosta uimahuoneesta ja olen iloinen siitä, että sitä ei ole purettu eikä tulla nähtävästi purkamaankaan, kun se oli mukana Aalto-yliopiston tutkimuksessa.

      Poista
  8. 20-luku on se aikakausi jonka ehkä ensimmäisenä valitsisin jos aikamatkustuskoneeseen pääsisin. Niin ja luistelu on urheilulajina mielestäni hyvin nostalginen.

    VastaaPoista
  9. Vanhemmat ihmiset ovat kehuneet 1920-lukua ja 30-luvun alkua. Yksi sota oli ohi, ja toisesta ei tavallisella kansalaisella ollut vielä tietoa. Lama oli vielä monen vuoden päässä.
    Tunnetko kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan blogin 20-lukua etsimässä?
    https://20lukuaetsimassa.wordpress.com/2015/09/01/historiallinen-romaani-osa-1/

    VastaaPoista
  10. Nostalgiaa parhaimmillaan.. aivan ihania kuvia:)

    VastaaPoista
  11. Kiva tarina kuvien takana.

    VastaaPoista
  12. Uimarannalta ja luistinradalta on paljon muistoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen ne olivat harvinaista, vuodenaikaan sidottuja.

      Poista
  13. Ihania muisteloita.

    VastaaPoista
  14. Voi mitä muistelmia ja nostalgiaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuus ja kouluvuodet pikkukaupungissa on nostalginen asetelma,

      Poista
  15. Hauskat uimarit ja kivat muistelut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirpputorilta löytyy kaikenlaista kivaa kuvattavaa.

      Poista
  16. Mielenkiintoista historiallista tietoa! Kaunis rakennus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pidän Helsingistä ja sen historiasta,

      Poista
  17. uimalasta en tykännyt, savinen Aurajoki parempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma maa mansikka, mu maa mustikka.
      Tuo uimaranta oli pikkulapsille ja niille, jotka halusivat kahlata syvään veteen. Ja auringonottamiseen. Lähellä oli aallonmurtaja, jossa käytiin uimassa, kun opittiin uimaan kunnolla. Myös virran uimalassa, jossa oli myös pukuhuone, mutta ei näin hieno. Sitten tuli hieno maauimala sukellustorneineen.

      Poista
  18. Maritta17.1.18

    Hei Anna ja kiitos ihanista kuvista. 50 luvulla on monet yot nukuttu tuolla kun minun äiti piti tuota kioskia ja isä oli järven toisella puolella Olvilla toissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hieno uimala ja kioski, kuten voit lukea arkkitehti Ville Ylösen tutkimuksestakin. Siinä on muutama minunkin ottama valokuva. Meidän lapsuutemme paratiisi on sukua Helsingin Hietalahden paviljongille, josta Ylönen kirjoittaa.

      Poista