8.5.2015

Vanha Berliini katosi sodassa


1900-luvun alussa Berliinissä oli kauniita rakennuksia, jotka muistuttivat hyvin paljon muiden eurooppalaisten kaupunkien vanhoja taloja. Toisessa maailmansodassa tuhoutuivat yhtä lukuunottamatta kaikki Berliinin keskustan yksityistalot. Tässä sodalta säästyneessä talossa toimii nykyään Biedermeier-museo, jossa voi tutustua 1900-luvun alun elämään. Kuvassa näkyy tausta Keisari Wilhelmin muistokirkko, josta on kuva tämän päivän Helsingin Sanomat -lehdessä tuhoutuneena. Kuvakansiossani rakennus korjattuna ja uudistettuna.


muotokuva perheen lapsista




Klikka kuva suureksi, jotta näet lisää kuvia. Täällä Biedermeier-museon kuvat. Talossa asui aikoinaan arkkitehti, joka suunnitteli muun muassa lähelllä sijaitsevan suuren synagoogan, joka säilyi myös. Arkkitehti ei ollut juutalainen. Kristittyjen ja juutalaisten väölit olivat siihen aikaan normaalit.



Liikennevilinää 1900-luvun alun kauniissa Berliinissä, kadonneessa kaupungissa monessa mielessä.
Nyky Berliini on eloisa ja mielenkiintoinen. Vietin silleä kaksi viikkoa, kun asuin Berliinin kirjailijaresidenssissä keräämässä aineistoa Lucia ja Luka -kirjaani, joka kertoo osittain 1500-luvun Wittenbergistä, Berliinin lähellä sijaitsevasta pikkukaupungista.
Klikkaa hakusanoja Berliini ym, niin voit lukea lisää 1900-luvun alun Berliinistä ja katso kuvia.
Olen toki ottanut kuvia myös nykyajan Berliinistä.
https://www.flickr.com/photos/amnellanna/collections/72157625313627092/

1900-luvun Berliinistä on myös elokuvia! videot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti