Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

7.4.2009

Pääsiäishattu ja pääsiäisparaatiEaster Parade New Yorkissa Fifth Avenuella vuonna 1900. Klikkaa kuvaa ja katso sitä suuremmassa koossa.

Kun olin vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa, opin uuden pääsiäisenviettotavan: Pääsiäisenä tytöt ja naiset saivat uuden hatun. Se oli kukin koristettu lierihattu, "Easter bonnet", jota käytettiin pääsiäisenä kirkossa ja vierailuilla samoihin aikoihin.

Pääsiäishattu sai aivan uudenlaisen merkityksen New Yorkissa, jossa alettiin pitää 1880-luvulta asti pääsiäisparaateja, jotka lähtivät pääsiäispäivänä jostakin New Yorkin suurimmista kirkoista, kuuluisin on St Patrick's Cathedralista Viidettä Avenueta pitkin etenevä kulkue "Easter Parade", joka järjestetään edelleen vielä 2000-luvulla. Pääsiäiseksi hankittiin uusia vaatteita, ja siitä tuli yhtä merkittävä ajankohta kuin joulu kauppiaille.

Ks myös kirjoitukseni 1500-luvun pääsiäisenvietosta, niin huomaat, että näillä tavoilla on vanha eurooppalainen tausta, joka perityy kristinuskon alkuajoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti