24.1.2008

Kuin Gibson Girl

 
Posted by Picasa


Gibson Girl oli 1900-luvun alun suosituin naistyyppi, jonka Charles Dana Gibson oli luonut. Paperinukella on 1900-luvun alun vaatetus. Aurora Koivu on joutunut töihin kanadalaiseen kartanoon ja tutustuu Edwardin ajan elämään:

Tekstinäytteitä:
Oli tiistai. Taloudenhoitaja oli ostoksilla ja herrasväki vierailulla. Muut palvelijat istuivat lähellä laaksoa ison tammen varjossa ompelemassa täkkiä, joka oli pingotettuna tikkauspuihin. Aurora oli ensi kertaa yksin kartanossa.

Piikomiseksi tämä on aika mukavaa elämää, ajatteli Aurora vaihtaessaan päälleen kamarineidon vaatteita omassa ullakkohuoneessaan. Hän meni hyräillen Vanessan huoneeseen ja alkoi kerätä kiinalaisen sermin takana käsivarrelleen pestäviä ja silitettäviä vaatteita. Silloin hän kuuli kopinaa portaissa.

- Rhona Adair, vihdoinkin olet tullut käymään luonani! kuuli Aurora Vanessan huudahtavan.

Auroran hyvä tuuli haihtui silmänräpäyksessä. Rhona Adair, Thomasin salainen morsian, oli siellä - ja hän oli palvelijanpuvussa tukka kireällä nutturalla läjä likaisia vaatteita sylissään! Askeleet lähestyivät, ovi avautui, ja Vanessa astui huoneeseen Rhona Adairin kanssa. Aurora oli piiloutunut kiinalaisen sermin taakse ja katsoi Vanessan huoneeseen sermin raosta.


25

Rhona Adair oli kaunis. Kuparinpunainen tukka hehkui tuuheana ryöppynä päälaella, ryhti oli ylevä, vyötärö kapea ja vaatteet muodikkaat. Rhona heittäytyi silkkidivaanille ikkunan eteen. Senkin primadonna, ajatteli Aurora vihaisena.

- Rhona, sinä näytät upealta - kuten tavallista, Vanessa sanoi ystävättärelleen, ja Aurora tuli yhä synkemmäksi. Rhona oli kuin Gibson Girl, kuin ne kauniit kuvat, joita taiteilija Charles Dana Gibson piirsi vaimostaan aikakauslehtiin. Kaikki tytöt Amerikassa halusivat näyttää tuollaiselta - ehkä nyt ei sentään punatukkaiselta.

- Minulla on uutisia, Rhona sanoi sulkien silmänsä. – Olen mennyt kihloihin.
Aurora halusi haihtua yhdeksi tapetin kukista.

- Kuka on se onnellinen? Vanessa kysyi.
- Etkö arvaa?
- Sano toki kuka, aneli Vanessa.

Aurora halusi tukkia korvansa, mutta hänen sylinsä oli täynnä pyykkiä Hän ei halunnut kuulla Thomasin nimeä tuon rikkaan hemmotellun tytön suusta.

Ote kirjastani "Aurora, vaahteralaakson tyttö". 1991 (2. painos 1992) Kirjapaja
Aurora-kirjani ovat nyt yksissä kansissa Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora 2+15 BoD, myös e-kirjana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti