Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

23.1.2009

Iisalmi ja Aurora-kirjat

Iisalmen Kansakoulu (1908), Tyttölyseo (1949-1957): Wivi Lönn designed this school

Koulu, jonka suunnitteli Wivi Lönn (kuvakansio)

Asuin Iisalmessa koko kouluaikani, ja se on vaikuttanut paljon Aurora-kirjoihin. Iisalmi oli kouluvuosieni aikana erittäin kaunis ja tyylikäs, suorastaan valokuvauksellinen puutalokaupunki. Minun oli helppoa kuvitella, millaista oli asua 1900-luvun alun Helsingissä, joka oli myös enimmäkseen puutalokaupunki.

Iisalmen kirkonkylän kansakoulu (katso kuvaa suurempana ja lue lisää)

Olen käyttänyt Iisalmen kirkonkylän koulua, kaunista, valitettavasti purettua puutaloa Auroran vanhempien kesäasuntona, johon Aurora muuttaa isänsä ja perheen vanhan palvelijattaren kanssa, kun Auroran leskeksi jäänyt isä menettää sortovuosien aikana virkansa Helsingissä. Poistin rakennuksen siivissä olleet luokat. Maisema talon ympärillä on sama: talo on tien varrella, ikkunoista näkyy järvelle.

Tuo koulurakennus tuli minulle hyvin tutuksi, sillä mieheni isä oli koulun johtajaopettaja, jolla oli virka-asunto juuri tuossa talossa. Anoppini pääsi omaan luokkaansa keittiöstä, appi omaansa työhuoneesta. Pihalla oli lisäksi "uusi koulu", valkeaksi rapattu kivirakennus, joka on edelleen paikallaan, mutta vanhan puutalon paikalla on moderni koulurakennus. Valitettavasti Iisalmi on purkanut melkein kaikki kauniit puutalot.


 Iisalmen koulut -kuvakansioni
Auroran koulu on minun kouluni tyttölyseon ajoilta

(Kuopion korttelimuseon lääkärintalo (Säätyläiskoti)esiintyy Auroran tädin Helsingin Bulevardin talona. Sen sisustus puolestaan on siirtynyt Auroran kodiksi, joka on vain ulkoapäin yllä olevan koulun näköinen)
Idyllinen Iisalmi, kuvia Iisalmesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti