Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

30.8.2010

Kommentti: Erilainen maailma 100 vuotta sitten1900-luvun alku oli erilainen maailma kuin nykyinen. Miehet elättivät perhettään ja lähisukulaisiaan, esimerkiksi suvun naimattomia naisia ja vanhuksia. Miehen tuli saada hyvä koulutus, jotta hän pystyisi olemaan perheen ja jopa koko suvun tuki.

Naiset hoitivat kotia ja vanhuksia, kasvattivat lapset, tekivät PR-työn miehensä yritykselle ja toimivat sihteerinä tai kustannustoimittajana kuten Tolstoin vaimo. Perheet olivat hyvin suuria, sillä kunnollisia ehkäisyvälineitä ei ollut. Oli tavallista, että lapsia oli yli kymmenen. Heidän hoitamisensa ja kasvattamisensa oli naisten vastuulla. 

Ei ollut kodinkoneita. Tarvittiin paljon ihmisiä tekemään välttämättömät käytännön työt.

Emme voi mitata nykyajan mittapuulla 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa syntyneiden ihmisten elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti