Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

21.11.2010

Teollistuminen

1800-luvulla alkoi voimakas teollistuminen. Ympäristöä ei suojeltu, tehtaiden savu saastutti kaupunkien ilman. Monet vastustivat teollistumista ja kirjoittivat ihannoivasti ajasta, jolloin luonto oli puhdas ja kaunis. Teollistuminen tarjosi toisaalta paremman elintason ihmisille. Tavallisenkin perheen oli mahdollista hankkia huonekaluja, vaatteita ja muuta tavaraa, jota aikaisemmin saivat vain varakkaimmat.

Kirjailijat Charles Dickens ja Catherine Cookson, jotka olivat molemmat kasvaneet köyhyydessä, ovat kuvanneet romaaneissaan englantilaisen yhteiskunnan muutoksia 1800-luvulla ja Cookson myös 1900-luvun alussa, rikkaiden ja köyhien välistä eroa ja niitä mahdollisuuksia, joita heidän kaltaisillaan tarmokkailla ja lahjakkailla yksilöillä oli uudessa yhteiskunnassa.

Kuvassa saksalainen tehdas.
Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti