Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

8.6.2012

Historian elävöittämistä

körttiläiset by Anna Amnell
körttiläiset, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Heränneiden asuun pukeutunut nainen. Keskellä "körttikaramelleja", jollaisia esimerkiksi minun isoäitini piti aina isossa mustassa käsilaukussaan. Kuvassa on tiedotussihteeri Heli Karhumäki Lapualta.
Ks. myös Venny Soldan-Brofeldtin maalaus Heränneitä (1898)
Kampauksena oli yleensä nuorilla tytöillä letti niskassa, naimisissa olevat naiset käärivät letin sykerölle. Helillä on letti muovattu pään ympärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti