5.10.2014

Värikollaasi 199: Helsinki 1905


Nyt osui kohdalle. Aivan kuin poikani olisi käyttänyt alla olevaa värimallia tehdessään tätä kansikuvaa kirjaani Aurora ja Pietarin serkut (1993 sekä yhteispainoksessa Vaahteralaakson Aurora 2014). On jopa häivähdys punaista revontulissa taivaalla ja hirsimökissä.

Kuva on luonnosteltu Pohjoisrannassa laiturilla talvipakkasella talvella 1992-1993. Kirjoitin kaikki historialliset nuortenkirjani asunnossa, joka oli keskellä häämöttävien Johanneksen kaksoistornien vasemmalla puolen. Asuimme siellä 20 vuotta.

Useimmat rakennukset olivat vuonna 1905 samannäköisiä kuin nyt. Hirsimökki kertoo vanhasta ajasta. 1900-luvun alussa talvet olivat kylmiä. Helsingissä saattoi hiihtää ja ajaa reellä. Meren jäälle voitin laittaa luistinradat. Uspenskin vierellä oli talvisin luistinrata, joka ympäröitiin pienillä kuusilla.

Kylmiä talvia oli myös 1970-luvun alussa, jolloin asuimme Suomenlinnassa. Sinne saattoi silloin kävellä jäätietä myöten tai ajaa bussilla.

Koko kuva vanhasta Helsingistä.

Helsingin kaduilla hiihdettiin myös talvella 2010. Katso Helsinki-kuvani ja värikollaasini kansiossa Life in a Cold Climate - Helsinki 2010. !!

Värikollaasi 199 viikon värit10 kommenttia:

 1. Nostalgista vanhaa aikaa, jolloin kaikki oli toisin, voitiin luistella, hiihtää ja lasketella kaupungissa. Nyt ajellaan satoja kilometrejä talviharrastuspaikoille.
  Hieno kollaasiaihe.

  VastaaPoista
 2. Oli hauska yllätys, että värit sopivat tähän kuvaan, vaikka se on tehty yli 20 vuotta sitten.

  Elämä oli todellakin yksinkertaisempaa. Lapsetkin löysivät leikkkipaikat ja harrastukset ilman sen ihmeempiä järjestelyjä.

  VastaaPoista
 3. Wow, this seems very nice drawing!

  VastaaPoista
 4. Leovi, not mine, my son's drawing from 1993.

  VastaaPoista
 5. Kuva on kiehtova, melkein toivoisi astuvansa kuvaan, ainakin hetkeksi. Veden äärellä aina on viiltävämpää kuin metsän suojassa.

  VastaaPoista
 6. Kaari, Helsingissä on monia paikkoja, jotka ovat säilyneet samanlaisina, kuin mitä ne olivat 1900-luvun alussa- Onneksi.

  VastaaPoista
 7. No niinpä osuikin kohdalleen. Tuo on aina hauskaa, kun yhdestä kuvasta löytyy koko värisarja. Ja todella ihana kuva vielä!

  VastaaPoista
 8. Tätä tapahtuu harvoin. Yleensä saa etsiä värejä kauan, mutta vaikeushan on lisäarvo näissä harrastuksissa.

  VastaaPoista
 9. Kertakaikkiaan onkin värit osuneet kohdalleen. Omanikin ehdin käydä lisäämässä vasta nyt!

  VastaaPoista
 10. Aivan kuin mallina kansikuvallekin!

  VastaaPoista