Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

17.1.2015

Skotlantilainen talo Helsingissä

IMG_0006

Photos: Amnell

Ossian Donnerin vaimo Violet oli skotlantilainen,  ja Ossian Donner rakennutti vuonna 1901 vaimolleen ja lapsilleen linnamaisen kodin Helsinkiin Maurinkadun ja Liiisankadun kulmaan. Talossa on lyijylasi-ikkunoita ja aito Viktorian ja Edwardin ajan tunnelma yhä jäljellä. Violet oli kotoisin Edinburghista, ja koti toimi Viktorian ja Edwardin ajan tyyliin, joka on tuttu Tv-sarjoista.

IMG_0012

Alakerrassa olivat isännän työhuone, kirjasto ja ruokasali, toisessa kerroksessa perheen asuinhuoneet ja kolmannessa kerroksessa palveluskunnan huoneet, joihin pääsi eri portaikosta pihan puolelta.


IMG_0014

Talossa on vielä nykyään kauniita avotakkoja, Shakespeare-aiheisia lyijylasi-ikkunoita ja maalauksia. Perhe asui talossa 17 vuotta ja muutti vuonna 1918 Lontooseen, jossa Ossian Donner oli Suomen ensimmäinen lähettiläs. Lisää kuvia

Photo: Svenska Klubben

Suunnittelija Sir Robert Lorimer

Kotini on linnani, saattoi sanoa Ossian Donner, joka rakennutti skotlantilaisen arkkitehdin Sir Robert Lorimerin suunnitteleman viktoriaanisen talon, jossa voi nähdä 1900-luvun alun tyylisuuntia: Art & Crafts, Art Nouveau, uusgotiikka (Gothic Revival). Suomalainen arkkitehti Waldemar Aspelin Sir Robert Lorimerin piirustusten mukaan.

Svenska Klubben osti talon, ja siinä toimii nykyään kaikille avoin ravintola ja kokoushuoneita. Maurinkadun ja Liiisankadun kulma.

Lue lisää Svenska Klubbenin sivuilta, joilla lisää kuvia.
http://www.svenskaklubben-helsinki.fi/galleria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti