Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

25.6.2016

Vanhan ajan juhannus

Hyvää juhannusta!

St John's Day. Midsummer pole in Esplanade Park, Helsinki. Seurasaaren asettama juhannussalko Esplanadilla. (2009)

Minun mummolassani Savossa laitettiin nuoria koivuja molemmin puolen portaita. Onkohan se tapa vielä jäljellä? Sisälle laitettiin kukkia hirsiseinän rakoihin ja lattialle - niin kuin renessanssin juhlissa. Kyläläiset kävivät veneillä naapureissa, ja heille tarjottiin kahvia ja räiskäleitä hillon kanssa. Mummo paistoi aina ison läjän räiskäleitä, jotka pysyivät lämpiminä saviastiassa hellan reunalla. Olen miettinyt sitä, kuinka kaukaa olivat periytyneet nuo tavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti