Kirjani "Aurora. Vaahteralaakson tyttö" (1991, 1992) on mukana Kansalliskirjaston "Lentävä matto" -näyttelyssä Pohjois- ja Etelä-Amerikka -vitriinissä. Kuva: Tuija Lehtinen. Luettelo näyttelyssä olevista kirjoista.
Ajankohta: 16.5.2011 - 10.9.2011
Paikka: Kahvila & Agricola-huone
Kulttuurien kohtaamisia suomalaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.
"Kansalliskirjaston näyttelyssä on esillä suomalaisia kirjoja ja lehtiä yli puolentoista vuosisadan ajalta Topeliuksesta nykykirjailijoihin. Näyttely valaisee, miten lapsille ja nuorille on kerrottu vieraista, usein pelottavaltakin tuntuneista maista ja kansoista, matkoista niihin ja parina viime vuosikymmenenä myös muualta tänne muuttaneista, omaa kulttuuriamme rikastuttavista uusista suomalaisista. "
Olen iloinen siitä, että tällainen näyttely on järjestetty.
Kaikki nuortenkirjani käsittelevät kansainvälisyyttä, siirtolaisuutta, pakolaisuutta, maahanmuutoa, paluumuuttoa. Aurora-kirjat (1991-1999 Kirjapaja) kertovat sortovuosien ajan karkotetuista ja muuttoliikkeestä Pohjois-Amerikkaan.
"Aurora ja Pietarin serkut" (1993) myös Venäjällä asuvien suomalaisten paluusta Suomeen. Tämä kirjasarja sai alkunsa Kanadassa, jossa olimme koko perhe siirtolaisina melkein koko 1980-luvun ajan. Ehkä siihen vaikutti myös vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa 1950-luvun lopulla, ainakin kokemus laivamatkasta myrskyisen Atlantin yli.
Kansalliskirjaston nykyisen pääjohtajan Jussi Nuortevan väitöskirja " Suomalaisten ulkomainen opinkäynti ennen Turun Akatemian perustamista 1640" (1997, 1999) ja Juhana-herttuan kosintamatka Lontooseen vuonna 1559 antoivat historiallisen pohjan kirjoille Kyynärän mittainen tyttö (2004 Lasten keskus) ja Pako Tallinnaan (2006) ja uudelle, vielä julkaisemattomalle jatko-osalle. Lucia Olavintyttären veli Erasmus Olavinpoika lähtee Wittenbergiin opiskelemaan, ja se mullistaa Lucian ja koko perheen elämän odottamattomalla tavalla.
Ensimmäinen Aurora-kirja ilmestyi 20 vuotta sitten. Kirjoitin sen nimellä Pirkko Pekkarinen. Neljäs Aurora-kirja, Aurora ja Molly, ilmestyi jo nimellä Anna Amnell (Koko perheen sukunimen muutos tapahtui vuonna 1998). Kaikkien kirjojeni kansien kuvat ja kuvituksen on tehnyt poikani Matti Amnell, joka oli opiskelija ensimmäisten kirjojen ilmestyessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti