24.9.2011

Anna Amnellin Aurora-kirjat kertovat Torontosta

Don Valley, Toronto by Anna Amnell
Don Valley, Toronto, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Kuvassa on Don-joen laakso, jonka maisemista Aurora-kirjani kertovat. Aurora Koivu on suomalaisen lehtimiehen ja kasvitieteilijän teini-ikäinen tytär. Äiti on kuollut, ja kun isä karkotetaan Suomesta Bobrikovin toimesta, tytär lähtee isänsä luo Kanadaan.

Kun isää ei löydykään, Aurora päättää mennä palvelustytöksi torontolaiseen kartanoon. Siitä alkaa seikkailu, joka muuttaa hänen elämänsä suunnan.

Aurora-kirjat ovat historiallisia nuortenromaaneja. Niissä on tutkittu tausta, 1900-luvun alun Helsinki ja Toronto, Kanadan luonto, Edwardin ajan yhteiskunnan elämäntyyli, pukuhistoria, sisustus. Mutta tärkeintä on Auroran kasvutarina.

Otsikkokuvan alla on video, josta voi tutustua Spadinan kartanoon, joka on museona Torontossa. Asuin 1980-luvun Kanadassa, seitsemän vuotta Torontossa. Kun tein Kotilieteen lehtijuttua Viktorian tyylistä kävin myös Spadinassa, joka oli juuri avattu museona ja kalustettu siihen aikaan Viktorian tyyliin. Videossa näet nykyisen sisustuksen, 1920-luvun tyylin, I. maailmansodan jälkeisen Spadinan.

Spadinan sali, keittiö, ruokasali ja puutarha olivat yhtenä esikuvana Aurora-kirjoja kirjoittaessani. Tärkein oli kuitenkin Don-joen-laakso ja sen luonto, jota jo Ernest Thompson Seton kkuvasi kirjoissaan. Se on minulle tuttu paikka, sillä olin siellä jopa päivittäin kävelemässä mieheni kanssa ja pidin ajoittain luontopäväkirjaa.

Tästä blogista saat lisätietoa Aurora-kirjoistani. Ne ovat loppuunmyytyjä, mutta niitä on kirjastoissa. Tervetuloa tutustumaan sortovuosien tyttöön Auroraan ja Kanadaan, jonne niin monet suomalaiset nuoret naiset ja miehet muuttivat 1900-luvun alussakin.

Don joen ja sen sivujokien laaksot on valtavan suuri alue. Katso taiteilija Katrin Rayn koko kuvasarja Valley of Seasons eli Don Valley eri vuodenaikoina. Ymmärrät, miksi ihastuin tähän laaksoon. Kuvaan vain yhtä aluetta tästä suuresta laaksosta. Sen luontoa eri vuodenaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti