Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

4.10.2011

Kahvikutsut. Seitsemän sorttia pikkuleipiä

Kahvikutsut by Anna Amnell
Kahvikutsut, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Kahvipöytä, Nordiska Museet, Stockholm.

Kahvikutsuilla piti tarjota ainakin seitsemää lajia pikkuleipiä, joita kaikkia vieraiden tuli maistaa. 1900-luvun alussa tuli soveliaaksi kutsu vieraat kahvikutsuille. Leipominen oli tullut entistä helpommaksi, kun oli valurautahella ja hyvä uuni, hienoja jauhoja, helposti käytettävää leivinjauhetta ja hiivaa.

Kahvikutsuilla tarjoili sisäkkö, jolla oli tumma pitkä puku, valkoinen pitkä esiliina ja valkoinen hilkka päässä. Kollaasi on koottu kuvista, jotka otin Nordiska Museet -näyttelyssä, jossa oli kutsujen historiaa.
maid - Nordiska museet

Katso kommentit täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti