Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

27.12.2012

1900-luvun alun tytöt

Erik Tryggelin: Läsflickor (1901-1909)
suuri koko/ a large size

Erittäin kookas maalaus pohjoismaisen museon (Nordiska Museet) seinällä. Läsflickor= rippikoulutytöt. Koko perhe on menossa kahden isomman tytön ripillepääsytilaisuuteen. 15-vuotiailla tytöilä on jo pitkät hameet, naisten kauniit lierihatut ja juhlapäivän kunniaksi kukat rinnassa. Nuorimmalla tytöllä on lyhyt hame ja koulutyttömäinen asu ja pitkä tukka alhaalla vapaana.

Isällä on korkea silinterihattu sen aikakauden tyyliin ja äidillä mustat vaatteet, maata laahaava hame ja viitta. On nähtävästi varhainen kevät.

Maalaus oli museon ala-aulassa lasilevyjen takana, jonka vuoksi sitä piti kuvata useassa osassa,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti