Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

22.12.2012

Talvinen Porvoo

Talvinen Porvoo by Anna Amnell
Talvinen Porvoo, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Ensimmäinen joululahjani oli kahden päivän matka Porvooseen. Luminen Porvoo toi joulumielen. Otin paljon valokuvia Vanhasta Porvoosta, taloista ja vanhan ajan esineistä. Asuin pienessä hotellissa tämän Jokikadun varrella.


IMG_8162

Vanhan ajan luistimet ja muut hauskat koristeet riippuivat hotelli "Pariisin Villen" ruokasalin ikkunassa. Takana näkyvät vaaleanpunainen talo ja punaiset ulkorakennukset.

IMG_7756

Ruokasalin koriste-esineet kertovat vanhasta ajasta.


IMG_8151

Hotelli on saanut nimensä kuuluisan kuvanveistäjän Ville Vallgrenin mukaan, Helsingissä mm patsaat Havis Amanda, Topelius ja lapset, Albert Edelft. Oli arvostettu pienoisveistosten tekijä Pariisin aikanaan. Hän asui kauan Pariisissa.

Siellä opiskelivat Vallgrenin Pariisissa olon aikaan Aurora-kirjojeni päähenkilö Aurora Koivu ja hänen kanadalainen poikaystävänsä Thomas Austin. Taideopiskelijoiden ateljeehuoneissa ja vinttikammareissa käytettiin lämmityslaitteina kamiinoita, jonka jäljitelmä on yllä verhojen vieressä. Se ei ole kuuma, ei ole palonvaaraa.


IMG_7777

Hotellihuoneessa oli vanhaa tyyliä oleva lamppu.


IMG_8061

Korkea vaatekaappi, vähän niin kuin Narnian kaappi, oli kauniisti koristeltu ja avaimesta riippui salaperäinen viesti.

IMG_8011

Aivan kuin vanhan ajan tyttökirjoissa. Viestissä on iltarukous. (Suomeksi "Ystävä sä lapsien".)

Katso muutkin Pariisin Villen kuvat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti