Kirjasto edestäpäin ilman lisärakenteita
En osaa kuvitella elämääni ilman kirjoja.
Tämä kirjasto oli kouluvuosina toinen kotini ja naapurissa asuvan toimittajan ullakon kirjat aarreaittani. Sain lukea mitä halusin ja luin yleensä kaiken, mitä sain käsiini.
Sekä kirjastolla että toimittajanaapurilla oli kuitenkin laatukriteerit. Kirjastossa asetettiin rajoituksia myös siihen, montako kirjaa sai lainata ja miltä osastolta. Jouduin lukemaan pitkään pelkästään lastenosastolta ikäni vuoksi, vaikka olin ullakkokirjastossani lukenut esimerkiksi Balzacin ja Dumas'n kirjoja ja joukon salapoliisiromaaneja.
Olen kiitollinen kaikille kirjailijoille, jotka veivät minut mukanaan seikkailuihin ja toisiin maailmoihin. Kiitollisuudesta syntyivät myös omat kirjani.
Wivi Lönnin suunnitelema entinen Otavan koulu, jossa kävin tyttölyseota. Samalla tontilla on kivirakennus, jossa kävin neljä luokkaa kansakoulua.
Entinen kirjastorakennus sijaitsee Savonkadun varrella vastapäätä vesitornia. Siinä toimii nykyään koulu. Vanhan kirjaston pääovea vastapäätä on Viwi Lönnin suunnitelema koulurakennus entinen Otavan koulu, nykyinen Edwin Laineen koulu, jossa toimi Iisalmen Tyttölyseo vuosina 1949-1956. Sitten Tyttölyseo muutti uuteen rakennukseen, nykyisen Juhani Ahon koulun rakennukseen.
Tämän vanhan kirjaston korttelissa, sen vieressä Savonakadun varrella on jäljellä myös puutalo, jossa kotiväkeni asui opiskeluvuosieni aikana. Kävimme siinä usein kesälomilla ja joululomilla vanhimman lapsemme Matin kanssa, joka on kuvittanut Aurora-kirjat. Rakennus näkyy kirjastokollaasin oikeassa alakulmassa. Uimarannanpuoleista julkisivua ei ole muuteltu. Sisäpihalta talo ei muistuta enää entistä rakennusta. Oikealla oleva ikkuna oli siskojeni huoneessa, jossa asuimme muun maussa erään joululoman aikana. Ikkunoista näkyy uimarannalla sijaitsevan paviljongin, jossa sisareni ja minä kävimme lapsina.
(Nykyinen Iisalmen kaupunginkirjasto ja Kulttuuritalo on Kirkkopuistonkadun varrella)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti