24.6.2014

” Alice Blue Gown” eli Alicen sininen mekkkoPresidentti "Teddy" Rooseveltin (1901-1909) ainoa tytär Alice Roosevelt vuonna 1902. Kuva: Frances Benjamin Johnston. United States Library of Congress -kuva.

Ensimmäinen Aurora-kirjani ilmestyi jo vuonna 1991. Kun nyt teen viimeisiä tarkennuksia ensimmäiseen yhteispainokseen Aurora-kirjoistani,  joudun ottamaan kantaa muutoksiin, joita on tapahtunut tänä aikana. 

Aurora-kirjoissa on tärkeä esimerkiksi tietty (hyvin vaalea taivaansininen) sininen väri,  joka kuului 1900-luvun alun maailmaan:


Aurora  ”näki vuoteensa päällä suuren lahjapaketin. Hän arvasi, että se oli Vanessalta. Hän avasi sinisen rusettinauhan ja repi nopeasti lahjapaperin auki - sisällä oli vaaleansininen silkkimekko. Sen väri oli Alicen sininen, josta he olivat Vanessan kanssa puhuneet, samanlaista sinistä kuin presidentti Rooseveltin ainoalla tyttärellä Alicella oli tapana käyttää.”
Vaahteralaakson Aurora, yhteispainos 2014 (ilmestyy syyskesällä), sivu 114.

Keskustelin Kielitoimiston kanssa siitä, onko tästä väristä vakiintunutta suomalaista nimeä.  Ei ole.  Oma versioni, jonka laitan tähän yhteispainokseen on ”Alicen sininen”. Eräs liikeyritys on rekisteröinyt alkuperäisen nimen (väri ole kylläkään aivan oikea) , ja siksi siitä käytetään nyt englanniksi nimeä AliceBlue. 


Vuonna 1919 musikaalissa ”Irene” on laulu ” Alice Blue Gown” jonka esittää tässä vuoden 1920 levytyksessä Edith Day. (Kuva Pininterest, paljon kuvia Alicen sinisestä) 
Tämä väri on tärkeää edelleen. Se on Yhdysvaltain laivaston väri ja merkittävä myös internetissä.
Tarkin ilmaisu on tämän värin hex-merkki  # FOF8FF
Ks. esim
http://www.colorhexa.com/f0f8ff

Käytetään myös sanaa 'jäänsininen'.
1940 elokuva Irene.Ensimmäisetkuvat06 222

Tämä tyttäreni prinsessa-asun vaaleansininen hame on tehty iltapuvusta, jota käytin Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana.  SE om minusta Alice blue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti