Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

24.6.2014

” Alice Blue Gown” eli Alicen sininen mekkkoPresidentti "Teddy" Rooseveltin (1901-1909) ainoa tytär Alice Roosevelt vuonna 1902. Kuva: Frances Benjamin Johnston. United States Library of Congress -kuva.

Ensimmäinen Aurora-kirjani ilmestyi jo vuonna 1991. Kun nyt teen viimeisiä tarkennuksia ensimmäiseen yhteispainokseen Aurora-kirjoistani,  joudun ottamaan kantaa muutoksiin, joita on tapahtunut tänä aikana. 

Aurora-kirjoissa on tärkeä esimerkiksi tietty (hyvin vaalea taivaansininen) sininen väri,  joka kuului 1900-luvun alun maailmaan:


Aurora  ”näki vuoteensa päällä suuren lahjapaketin. Hän arvasi, että se oli Vanessalta. Hän avasi sinisen rusettinauhan ja repi nopeasti lahjapaperin auki - sisällä oli vaaleansininen silkkimekko. Sen väri oli Alicen sininen, josta he olivat Vanessan kanssa puhuneet, samanlaista sinistä kuin presidentti Rooseveltin ainoalla tyttärellä Alicella oli tapana käyttää.”
Vaahteralaakson Aurora, yhteispainos 2014 (ilmestyy syyskesällä), sivu 114.

Keskustelin Kielitoimiston kanssa siitä, onko tästä väristä vakiintunutta suomalaista nimeä.  Ei ole.  Oma versioni, jonka laitan tähän yhteispainokseen on ”Alicen sininen”. Eräs liikeyritys on rekisteröinyt alkuperäisen nimen (väri ole kylläkään aivan oikea) , ja siksi siitä käytetään nyt englanniksi nimeä AliceBlue. 


Vuonna 1919 musikaalissa ”Irene” on laulu ” Alice Blue Gown” jonka esittää tässä vuoden 1920 levytyksessä Edith Day. (Kuva Pininterest, paljon kuvia Alicen sinisestä) 
Tämä väri on tärkeää edelleen. Se on Yhdysvaltain laivaston väri ja merkittävä myös internetissä.
Tarkin ilmaisu on tämän värin hex-merkki  # FOF8FF
Ks. esim
http://www.colorhexa.com/f0f8ff

Käytetään myös sanaa 'jäänsininen'.
1940 elokuva Irene.Ensimmäisetkuvat06 222

Tämä tyttäreni prinsessa-asun vaaleansininen hame on tehty iltapuvusta, jota käytin Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana.  SE om minusta Alice blue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti