31.7.2014

Aika ennen ensimmäistä maailmansotaa

Aurora ja Molly

Aurora ja Molly (1999 Kirjapaja) -kirjan kannessa kukkivat taustalla symboliset unikot. Muutama vuosi Aurora-kirjojen tapahtumista syttyy ensimmäinen maailmasota (1914–1918). Kansi ja kuvitus: Matti Amnell

Kirja on loppuunmyyty, mutta sitä on kirjastoissa.

Kommenttini tästä aiheesta:

Suomalaisille vapaussota/kansalaissota/sisällissota on ollut niin traumaattinen kokemus, että ei ole ollut sijaa ensimmäisen maailmansodan merkityksen pohtimiseen. 

Huomasin asian esimerkiksi siinä, kun kukaan ei huomannut, että lastenkirjani Aurora ja Molly kannessa on laaksossa juoksevien tyttöjen taustalla punaisia unikoita. 


Aurora ja Molly 


 Jotkut luulivat niitä ruusuiksi. Kanadassa lukion ja yliopiston käynyt poikani teki kannen ja halusi sillä tuoda esille, että nuo tytöt ja heidän aikalaisensa joutuvat muutaman vuoden kuluttua erääseen maailmanhistorian hirveimmistä sodista. Sitä sotaahan käsiteltiin kanadalaisissa kouluissa kaunokirjallisuudenkin tunneilla.

Minun oli tarkoitus kirjoittaa yhdessä jatko-osassa siitä, mitä kirjojeni henkilöille tapahtuu tuona aikana. Mutta sekin jäi, kun kustantaja hylkäsi lajina historiallisen nuortenromaanin, niin kuin ovat myöhemmin tehneet muutkin kustantajat. 

Koko Aurora-sarjan tarkoituksena on ollut tuoda nuorille lukijoille eläväksi 1900-luvun alku. Ilman sen ymmärtämistä emme voi ymmärtää kunnolla myöskään oman maamme historiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti