Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

1.10.2015

Kun hammaslääkärissä oli kamalaa


Hammaslääkärintuoli 1900-luvun alussa. Otin kuvan Venäjän nykyhistorian museossa.
Lisäys:
Vielä 1950-luvulla ainakin yhdellä kotikaupunkini Iisalmen hammaslääkärillä oli vanhan ajan pora, joka oli alkujaan poljettava, samanlainen kuin oikeanpuoleisessa kuvassa, mutta hammaslääkäri oli asentanut siihen itse pienen sähkömoottorin. Pora pyöri hitaasti jyristen, ja useimmat ihmiset pelkäsivät hammaslääkäriin menoa. Mieluiten haluttiin, että hampaat vedetään pois, ja saadaan mahdollismman pian tekohampaat. Jotkut suosivat tätä hammaslääkäriä, jolla oli vähän asiakkaita ja hänen vastaanoltolleen pääsi nopeasti ilman odotuksia.
Hammaslääkärinpelko oli yleistä. Onneksi minulla oli niin hyvät hampaat, että en poraamista tarvinnut. Äitini toinen serkku oli suosittu hammaslääkäri, nainen. Hänelle oli pitkä jonotuslista.

Kävin hammaslääkärissä vain kerran kouluaikana. Ylpeilin teini-ikäisenä hyvistä hampaistani ja puraisin pähkinä. Suuri osa hampaasta lohkesi.

Kun sain teini-ikäisenä kokostipendin AFS:ltä 1950-luvun loppupuolella, menin vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, jossa paikallinen naistenseura oli päättänyt kustantaa "kehitysmaasta" tulleen tytön hammashoidon. Hammaslääkäri ei löytänyt varsinaisia reikiä, vain pari rei'än alkua. "Paikataan nyt nämä rouvien mieliksi", hammaslääkäri sanoi. Hoito oli kuin leikkiä, sillä hammaslääkärillä oli hieno pora.  Paikat kestivät vuosikymmenet, ja olen vähitellen pyytänyt helsinkiläistä hammaslääkäriäni vaihtamaan näiden amalgaamipaikkojen tilalle muovipaikat. (Haluan aina puudutuksen, sillä kipukynnykseni on alhainen.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti