Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

5.12.2015

Villa Hjelt: Fit for a king

Tehtaankatu

Tästä rakennuksesta olisi tullut Suomen kuninkaanlinna. Villa Hjelt, Italian Suomen suurlähettilään residenssi. Tehtaankatu, Eira. (Gustaf Erlander) Lue Jukka Petäjä: "Suomen kuninkaan koti Tehtaankadulla" HS/Kulttuuri 5.12.2015. 

Kun olimme nuoria, asuimme vastapäätä tätä taloa. Istuin sisareni kanssa illalla ikkunalaudalla, ja katsoimme kuinka lähetystön juhliin meni iltapukuisia ihmisiä. Pikkusiskoni kävi lukiota Helsingissä.

Katso lisää kuviani tästä Gustaf Erlanderin suunnittelemasta huvilasta. 
 https://www.flickr.com/…/amnellanna/albums/72157661970112366

Kaksikielinen teos (italiaksi ja suomeksi)
http://baldi.diplomacy.edu/diplo/texts/Helsinki_Ambasciata.pdf

2 kommenttia:

 1. Mikä ihana, ihana muisto ja noin kaunis rakennus♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen asunut suurimman osan elämästäni alueella Eira, Punavuori, Kaartinkaupunki ja ihaillut aina vanhoja taloja. Vain opiskeluaikana asuin itse 1800-luvun taloissa ( - ja tietysti Suomenlinnassa 1700-luvun "Nooakin arkissa") . Mutta ei kaikkea tarvitse omistaa. Kaupunki kuuluu kaikille, ja Eirassa on paljon kauniita taloja. mm Jugend-talo Villa Johanna ja "Bruno Rygseckin talo" elokuvassa "Komissario Palmun erehdys".
   https://www.flickr.com/photos/amnellanna/8502733181/

   Poista