9.4.2016

Tuhansia sivuja-blogissa: Aurora Vaahteralaakson tyttö

Aurora 1991, dustcover
 
Vuoden 1991 syksyllä ilmestyi esikoiskirjani Aurora Vaahteralaakson tyttö. Poikani Matti teki siihen kannen, josta osa yllä. Vuoden 1992 alussa tuli heti toinen painos.

Ilahduin kovasti, kun löysin blogista Tuhansia sivuja kirja-arvostelun tästä ensimmäisestä Aurora-kirjastani, joka ilmestyi melkein neljännesvuosisata sitten. Kiitos!

"--  jostain syvältä nousi kaipuu Pienen Runotytön maailmaan ja Anna-kirjojen aikaan. Pekkarisen [= Amnellin] kirjan kansi suorastaan hehkui tuota entisaikaa herkällä Auroran kuvallaan.

Hämmästyin suuresti, miten monia merkityksiä Aurora-nimellä on! Se voi viitata aamuruskoon ja meidän pohjoisiin valoilmiöihimme, revontuliin ja asteroidiinkin. Auroran nimeä ovat kantaneet niin kreikkalainen kuin roomalainen jumalatarkin ja sen mukaan on kastettu lukuisia laivoja, nimetty kaupunkeja ja rakennuksia. On seuroja, on perhonen ja jopa kivikin... Ja sitten tämä herkkä ja rohkea viisitoistavuotias suomalaistyttö, Pekkarisen [=Amnellin] tyttösarjan sankaritar.
--
Kun kyseessä on tyttökirja, voisin kuvitella sen kohderyhmää kiinnostavan ennen kaikkea tarinan romanttisen puolen ja matkajännityksen. Kirjalla on kuitenkin paljon ulottuvuuksia, ensinnäkin sen historiakytkökset ja silloiset olot Suomessa, Toisaalta Auroran palvelijan rooli ja tarinan vauraiden nuorten joutilas elämäntyyli asetetaan tarinassa rinnakkain. Yhteiskuntaluokkien erot ovat selkeät.
Mielenkiintoinen sukellus hetkeksi toiseen aikakauteen, omiin tyttökirjavuosiin vuosikymmenten taakse ja sipaisuun yhteen Suomen historian vaiheeseen."


Lisäys:

Vuonna 2014 painatin yhteisniteen Vaahteralaakson Aurora Aurora-sarjan  kolmesta ensimmäisestä kirjasta, nyt nimellä Anna Amnell. Otimme nimittäin koko perhe  jo 1990-luvulla käyttöön mieheni äidin (Aurora Amnell) tyttönimen, ensin aikuiset lapsemme ja sitten mekin mieheni kanssa.


Aurora-kirjat 1991-1999. Kustantajana oli Kirjapaja

  Vaahteralaakson Aurora on yhteispainos


(Klikkaa kuva suureksi.)
Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora 2014. ISBN 978-952-286-355-3 BoD. Sisältää teokset: Aurora Vaahteralaakson tyttö: Aurora ja Pietarin serkut: Aurora ja villikyyhkysten aika.


Aurora-kirjoista sanottua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti