Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

29.8.2008

Crazy quiltKuva: Anna Amnell

Tämä crazy quilt oli Waterloon lähellä Ontariossa Doon River Pioneer Villagen puusängyssä peitteenä. Samassa museokylässä on filmattu osa Anna-sarjaa.

Uudisasukkaat käyttivät joka tilkun hyväkseen ja vaihtoivat tilkkuja ystävien ja naapureiden kanssa, jotta saivat vaihtelua täkkeihin.

Crazy quilt –menetelmässä kangastilkut ommellaan ensin pohjakankaalle ja kiinnitetään yleensä erilaisilla koristepistoilla. Tämä menetelmä saavutti huippunsa viktoriaanisena aikana. Käytettiin mitä ylellisimpiä kankaita ja monimutkaisia koruompeleita. Kauneimmat vanhat crazy quiltit ovat museoiden ja taidemuseoiden aarteita.

P.S. Kanadalaisissa museoissa sai ottaa valokuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti