28.2.2013

Unelmien Pariisi

Kun aloin kirjoittaa ensimmäistä Aurora-kirjaani kaksi lapsistani oli opiskelemassa Pariisissa. Kolmas lapseni oli vielä kotona Torontossa. Muistan, kuinka kerroin eräänä iltana hänelle ideaani ensimmäisestä Aurora-kirjasta.

Idea oli hänestä hyvä, ja juttelimme aamuyöhön asti siitä. Kun palasimme koko perhe Suomeen, hän opetti minut käyttämään tietokonetta ja innosti saamaan kirjan valmiiksi.

Tässä kuvassa on tyttäreni Pompidou-keskuksessa takanaan Pariisi. Se on unelmien kaupunki monille ihmisille. Tyttäreni opiskeli vuoden pääainettaan ranskalaista filologiaa Sorbonnessa. Hän asui Luxembourgin puiston vieressä olevassa tyttöjen asuntolassa.

Samana vuonna lähti myös vanhin lapseni Matti Pariisin opiskelemaan. Hänkin opiskeli ensin Sorbonnessa ranskan kieltä ja kulttuuria ja myöhemmin taidetta. Hän asui alussa Kanadan valtion omistamassa asuntolassa, jossa hän tapasi tulevan vaimonsa, joka opiskeli Sorbonnessa entistämistä ja arkeologiaa.

Kun kerroin Torontossa perhelääkärillemme, että tytär ja poika ovat molemmat lähdössä Pariisiin opiskelemaan, hän sanoi tyytyväisenä: "Ei ole hyvä nuoren tytön lähteä yksin Pariisiin kokonaiseksi vuodeksi". Perhelääkärimme oli myös rabbi ja terapeutti, joten hän tiesi, että kaikenlaista voi sattua Pariisissa. Mutta kaikki meni rauhallisesti.

Toisessa osassa Aurora-kirjoja Aurora saa stipendin Pariisiin, jossa Thomas on jo opiskelemassa. Minulla oli tarkoituksena kirjoittaa Aurora-sarjaan kirja "Aurora Pariisissa". Aurora olisi asunut samassa tyttöjen asuntolassa, jossa tyttäreni asui melkein 90 vuotta myöhemmin. Mutta siinä vaiheessa silloinen kustantajani oli tehnyt ensimmäisen toistuvista päätöksistään lopettaa nuortenkirjojen julkaiseminen. Minä kyllästyin koko juttuun ja laitoin kokoamani Pariisi-aineiston talteen. Sitä kirjaa ei ole tullut kirjoitettua.

Tuli kuitenkin kirjoitettua myöhemmin saman kustantajan pyynnöstä lasten versio Aurorasta (Aurora ja Molly 1999), ja sen kuvitti poikani Matti. Hän piti Ranskan kulttuurikeskuksessa Helsingissä myös näyttelyn Pariisin vuodenajat.

Lasteni osuus Aurora-kirjoihin on ollut tärkeä, ja Pariisi on edelleen meille läheinen lomakaupunkina. (Matin piirros Pariisista 2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti