Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

1.6.2013

Spadina on nyt Toronton Downton AbbeyI lived in Toronto in the 1980's and I have written girls' books about Edwardian Toronto. The fictious manor of my books has some rooms similar to those of Spadina House Museum as it was in the 1980's. I have understood that the "palm room" does not exist anymore.* It was very important in my third book.(* Not disappeared, but renovated I saw in Facebook)

Kuvasin Spadinan kartanon 1980-luvulla, jolloin asuin Torontossa. Olen käyttänyt joitakin kartanon huoneita Aurora-kirjoissa: mm sali, keittiö, portaat, palmuhuone, biljardihuone. Nyt Spadina elää 1920-luvun tyyliä ja on Toronton oma Downton Abbey kuten Toronto Star tänään kertoo.

 Kartanomuseo on remontoitu. Myös kolmannen kerroksen palvelijoiden huoneet ovat yleisön nähtävissä. Kirjoissani palvelijat asuvat yläkerrassa- se oli hyvä arvaus. Siten Aurora näki huoneensa ikkunasta laakson, joka on tärkeä Aurora-kirjoissa, suorastaan eräs päähenkilöistä.

Toronto Starin artikkelissa on kuva salista, jota on myös muutettu. Sohvat ovat samoja, niin myös peilit, joista Aurora näki itsensä loputtomasti pölyjä pyyhkimässä.

Uutta tuossa artikkelissa oli minulle se, että Spadinan kartanon asukkaat olivat niin varakasta ylempää keskiluokkaa, että he olisivat kelvanneet Dowton Abbeyn juhliin vieraiksi. Olen nimittäin välillä ajatellut, että teinköhän minä kirjani "Austinin perheestä" (sama nimi kuin Spadinan omistajilla, keksitty auton merkistä) liian rikkaita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti