Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

1.8.2013

Puutalot kunniaan

Vanha kirkko by Anna Amnell
Vanha kirkko, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Tänään 1.8. 2013 Helsingin Sanomat käsittelee Kulttuurisivuillaan puuta arkkitehtuurissa. Liisa Mayow: Suomi pelkää puurakentamista.

Viivi Virtanen kirjoittaa japanilaisesta arkkitehdistä, joka tutkii suomalaisia puukirkkoja (Pilvenpiirtäjää vaihtui puutaloon. Arkkitehti Akira Takeuchi esittelee japanilaisille Suomesta muutakin kuin Alvar Aaltoa.) Akira Takeuchi osaa suomea ja on väitellyt suomalaisista 1600- ja 1700-luvin puukirkoista. Keväällä ilmestyy kirja Tutkimusretkellä suomalaisissa puukirkoissa.

Ylinnä kuvassa Helsingin Vanha kirkko, joka on lähellä tämän blogin aihepiiriä 1900-luvun alun maailmaa. Vanha kirkko on minulle läheinen, sillä vanhin lapseni vihittiin tässä kirkossa - ja häät olivat Villa Kivessä jonka alakerrassa on juhlahuoneita, joissa kokoontuivat 1900-luvun alussa Maila Talvion kirjailijaystävät.

Villa Kivi, Töölönlahti

Villa Kivi
Rakastan puutaloja Puutalot  (paljon kuvia puutaloista eri puolilla Suomea)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti