Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

4.12.2013

Ruiskumestarin talo. Adventtikalenteri

Ruiskumestarin talo by Anna Amnell
Ruiskumestarin talo, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Siivoan kirjahyllyäni, ja sieltä löytyy aarteita, muiden muassa tämä Helsingin Kaupunginmuseon adventtiklanteri. Siinä on kuvattuna Ruiskumestarin talo, joka on Helsingin vanhin puutalo.
Adventtikalenterissa ei ole vuosilukua.

Olen laittanut kalenterin eteen vanhan ajan sokertitipan pienoismallin. Sen vieressä on entisestä Koulumuseosta ostamani mustepullo, jollainen oli ennen aikaan lapsilla pupetissa. Vieressä mustekynän teriä.
Kuvassa on 1860-luvun perhe. Heillä on renki ja kaksi palveljatarta, joista toisen nimi on Aurora. Siihen aikaan Aurora oli tavallinen tytönnimi.

4.12. kalenterissa tapahtuu seuraavaa: Ruiskumestari on käynyt tarkastamassa, että meren jäähän hakatut avannot ovat auki ja kaupungin kaivot sulia. Milloin hyvänsä voi puutalokaupungissa sytttyä tulipalo, ja silloin tarvitaan vettä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti