21.1.2014

Junalla ja laivalla Eurooppaan

Aurora, banner by Anna Amnell
Aurora, banner, a photo by Anna Amnell on Flickr.
Tänään 21.1.2014 alkaa YLE 1:llä viisiosainen sarja Junamatka Eurooppaan (Great Continental Railway Journeys, 2012). Matkaopaskirja on vuodelta 1913. Tutustumme 1910-luvun Eurooppaan. Historiaa ja nykyaikaa rinnakkain.

Näillä matkoilla olisi voinut olla Aurora miehensä Thomasin kanssa. Niin, se kirja jäi edellisen laman vuoksi kirjoittamatta, mutta se on mielessäni.

Tämä banner on Doverilta ja kuvaa todennäköisesi amerikkalaista junaa. Rautatiet toivat junamatkailun kulta-aikana Amerikassa hyvän toimeentulon mustille perheille. Näin kertoi Ebony-lehti 1980-luvun lopulla, jolloin sitä viimeksi luin.

Nyt on parasta kaivaa esille myös Agatha Christien kirjoista tehdyt junaelokuvat, kaikkein ensimmäiseksi Idän pikajunan arvoitus.Maisema junan ikkunasta Sloveniassa. Ikkunan saattoi avata! Kuvan molemmin puolin olevien nuolien avulla voit siirtyä katsomaan muitakin kuvia Sloveniasta, jossa olen ollut vuonna 2007 ja 2010.

Rakastan junia ja suren sitä, että niin harvoin voi enää tuntea rauhallisen junamatkailun ilot. Viimeksi olen nauttinut junamatkailusta Kroatiassa. Varsinkin parin tunnin junamatka Zagrebista Slovenian Ljubljanaan on miellyttävä. Matkalla Belgradista Zagrebiin koimme mieheni kanssa vanhan Itä-Euroopan junakurjuuden - juna oli täysin korjaamaton 1950-luvun juna. Nuori konduktööriparka nukkua kyyhötti istuallaan junan eteisen puupenkillä. Saa nähdä kerrotaanko sarjassa sellaisistakin junista.
Katso kuviani junista ja rautatieasemista Euroopassa. Mukana mm Prahan vanha art nouveau-rautatieasema, joka on osa uutta rakennusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti