Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

7.2.2015

1900: Raitiovaunut Helsingissä ja Torontossa


Raitiovaunut Torontossa ja Helsingissä 1800- ja 1900- lukujen vaihteessa.:
"Mäelle ajoikin raitiovaunu, jota veti kaksi tukevaa tupsujalkaista hevosta. Sähköraitiovaunu oli epäkunnossa, juuri kun Aurora oli lähdössä ensimmäistä kertaa kaupungille. 
Hevoset hölkyttelivät verkkaisesti mäkeä alas. 

- - 
Aurora painoi nappia, sillä siinä olikin jo edessä makasiini, jonka kohdalla hänen tuli nousta vaunusta. Muut matkustajat siirtyivät sähköraitiovaunuun, joka oli taas kunnossa ja ajoi hevosraitiovaunun takana.
- Joko hevosesi sai tarpeeksi kauraa? Kauan se söikin! Hevos-onnibussin ajuri huusi vahingoniloisena sähköraitiovaunun kuljettajalle, joka ei ollut kuulevinaankaan herjausta." Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora (yhteispainos 2014)
Kiitos kuvavihjeestä Heikki Muhonen/Muistojen Helsinki/Facebook
http://www.raitio.org/…/uu…/kaivopuisto_hepo_1890_99_hkm.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti