Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

16.2.2015

Väritettyjä 1900-luvun alun Berliini -elokuvia

vesiposti Berliinissä

1900-luvun alun Berliinistä ei ole paljon jäljellä. Kuvasin tämän vesipostin  marraskuussa 2010, jolloin asuin kaksi viikkoa Berliinin kirjauilijaresidenssissä.

Väritettyjä 1900-luvun alun Berliin- elokuvia katsoessa tuntuu, että katsoo nykyaikaa, mutta ihmiset ovat menossa naamiaisiiin ihmeellisissä vaatteissaan. Tämä on kadotettu Berliini, sillä toinen maailmansota tuhosi suurimman osan vanhoista rakennuksista. Nämä elokuvat on hidastettu, joten ne näyttävät luonnollisilta.


Berliini 1925

Täällä
http://www.berliner-buzz.de/vintage-video-berlin-vor-100-jahren-in-film-und-farbe/

Tämä on postikortti 1920-luvun Berliinistä. joka näyttää vielä aika samanlaiselta kuin noiden elokuvien Berliini. Hätkähdyttävä kokemus katsoa näiden vanhojen elokuvien iloisia ihmsiiä, joita sodat eivät ole vielä masentaneet. Tämä oli julisteena Berliinissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti