Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

10.2.2015

Helmikuu: toteuta haaveesi

February 2007

Helmikuussa 2007 uusi painos Aurora-kirjoista oli vasta haave. En olisi saanut toteutettua sitä ilman BoD:ta. Nyt yli kaksikymmentä vuotta ensimmäisen Aurora-kirjan ilmestymisestä se on totta.
Onneksi tämä kansikuva ei ollut ehtinyt haalistua, vaikka se oli ollut usein seinällä. Tämä oli alkujaan kirjan Aurora ja Pietarin serkut (1993) kansi.
Ole sitkeä ja toteuta unelmasi, vaikka maailma muuttuu ympärilläsi.


1991, 1.painos, 1992 toinen painos 1. Aurora-kirja

Syyskesällä 1991 ilmestyi esikoisteokseni Aurora, Vaahteralaakson tyttö.   Cadillac-ruusut olivat mieheltäni. Kirjasta tuli toinen painos heti seuraavan vuoden alussa. Kustantaja suunnitteli pitkää sarjaa. Mutta vuosien varrella linja muuttui jatkuvasti. Olen elänyt lamasta lamaan kirjojeni kanssa,

Vuonna 2014 ilmestyi yhteisnide Vaahteralaakson Aurora .

Asuimme vielä Kanadassa, kun aloin kirjoittaa ensimmäistä Aurora-kirjaa 1980-luvun loppupuolella. Sanoin, että sitä ei varmaankaan julkaista Suomessa, kun se kertoo sortovuosista. Lehtiartikkeleiden mukaan Kekkosen ajan Suomessa ei saanut julkaista edes poikakirjoja siitä ajasta - naapuri olisi suuttunut.

Kun kirja oli valmistumassa palattuamme Suomeen, olin kirjoittanut siit vasta 80 sivua, kun se haluttiin julkaista ja sain kustannussopimuksen.  En joutunut ollenkaan etsimään kustantajaa.

Kustannustoimittaja Eila Jaatinen soitti minulle nimittäin aivan muissa asioissa, kysyi onko minulla L. M. Montgomeryn päiväkirjoja, olinhan kirjoittanut 1987 Montgomerystä artikkelin Koululainen-lehteen. Kun kysyin, missä Eila oli töissä, hän kertoi, että Kirjapajassa. Siellä aloitettiin innokkaasti julkaista nuortenkirjoja.

Aurora-kirjoista oli määrä tulla pitkä sarja! Mutta kustantaja muutti kustannuslinjaansa, lopulta nuortenkirjat poistettiin ohjelmasta. Sitten taas puhalsi uusi tuuli vuonna 1999, ja minulta pyydettiin lisää: tuli Aurora ja Molly. Ja siten lopettetiin taas.

Ole sitkeä ja toteuta unelmasi, vaikka maailma muuttuu ympärilläsi.
P.S. Minulla on erittäin hyvät muistot kaikista kustannustoimitajistani. Ensimmäinnen heistä, runoilija Eila Jaatinen on jo kuolllut.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Näin laman aikanakaan ei pidä luopua unelmistaan.

   Poista
 2. Ilman sisukasta sitkeyttä monet haaveet jäävät haaveiksi. Onneksi sinulla on ollut myötätuuli ja haaveet ovat toteutuneet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyaika tarjoaa monenlaisa uusia mahdollisuuksia,

   Poista