Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

6.9.2015

Junalla Pietarista MoskovaanPietarin ja Moskovan välille rakennettiin rautatie keisari Nikolai I:n aikana 1844-1851. Alussa 1849 valmistunutta rautatieasemaa sanottiin Pietarin asemaksi, mutta se sai nimen Nikolain asema keisari Nikolain kuoleman jälkeen.  Rakennuksessa on vaikutteita Italiasta ja 1800-luvun "italialaisesta tyylistä" (Italianate architecture).
Kellotornin esikuvana  lienee ollut Palazzo Senatorio Roomassa. Komsomolskaya-aukiolla on kaksi muutakin rautatieasemaa nimittäin 1860-luvulla valmistunut Kazanin asema ja 1900-luvun alussa valmistunut Pohjoinen asema. Komsomolskaya-aukio on noin viiden kilometrin päässä koilliseen keskiaikana rakennetusta Kremlistä.
 [Kirjoitan keskiajan Venäjästä keskiaikablogiini.  Ks  siellä esim. hakusanat 'Venäjä'' tai 'Iivana Julma']
Olen syyskuussa 2015 kaksi viikkoa Moskovassa. Koetan kirjoittaa sieltä blogeihini, ja kuvia kertyy tänne Flickrin Moskova-albumiini. (Kreml = 'linnoitus')
Ks myös Art Nouveau Moskova (Igor Palmin: mustavalkoisia kuvia)
Lisää Igor Palmin Art Deco Russe

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti