Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

5.2.2016

Suomalaiset naistaiteilijat Pariisisssa

Helsinki-Finland

Tänään Helsingin Sanomat kertoo Auguste Rodinin suomalaisista opppilaista.
"August Rodin. Mestari ja hänen oppilaansa."
Sigrid af Forselles ja Hilda Flodin
HS 5.2.2016
August Rodin -näyttely Ateneumissa 5.2.8.5 2016

Kollaasissani on osia Flodin teoksesta Vuolukivinaamat. Aleksi Helsinki
Photos & collage: Anna Amnell

Katso kaikki vuolukiviveistokset ja lue: Hilda Flodin.
https://www.wikiwand.com/fi/Hilda_Flodin

Kaksi lapsistani opiskeli Pariisissa, kirjojeni kuvittaja taidetta, tytär ranskaa - ja asui Luxembourgin puiston lähellä tyttöjen asuntolassa - jonne oli suunnitellut Aurorankin menevän asumaan.
Minulla on jossain matkalaukullinen materiaalia kirjaan "Aurora Pariisissa", mutta kirja jäi 1990-luvulla tekemättä, kun kustantajani lopetti Aurora-sarjan ja nuortenkirjojen julkaisemisen yleensäkin. Kuvittele Aurora Pariisiin. Hänhän sai kirjan Aurora ja Pietarin serkut (1993) lopussa apurahan Pariisiin, voitti sen maalauksellaan.
Hän on mennyt juuri kihloihin Thomasin kanssa, joka opiskelee jo Pariisissa taidetta:

"  - Hyvänen aika, kerro nyt Auroralle, kuiskasi Sofia-täti miehelleen.   

  - Olimme aivan unohtaa: Gallénin palvelustyttö toi tämän kirjeen; telefoonissa on taas jotain vikaa.
  Aurora repi auki kuoren. Kyyneleet tulivat hänen silmiinsä.
  - Minulle on myönnetty apuraha Pariisiin! Palkintona siitä maalauksesta.
  - Onneksi olkoon. Jotain tällaista olemme aavistelleet. Siinä on ensimmäinen kihlajaislahja, sanoi Sofia-täti innoissaan ja alkoi selostaa asiaa Thomasille, joka ei tietenkään ollut ymmärtänyt suomen ja ruotsin ja venäjän kielellä sinkoilevia huudahteluja eikä tiennyt, miksi hänen morsiamensa alkoi yhtäkkiä itkeä - ettei vain peruuttaisi kihlausta.
  - En olisi ikinä uskonut. Minä, nainen, opiskelija, sain apurahan. --

  - Luonnollisesti kihlauksestanne tulee pitkä, onhan Aurora kovin nuori. Tiedän Auroralle hyvän naisopiskelijoiden täysihoitolan Luxembourgin puiston lähellä, me maksamme, alkoi Sofia-täti suunnitella. - Onneksi minulla on aikaa teettää sinulle kunnolliset kapiot.
  Aurora ja Thomas eivät kuulleet mitään istuessaan käsi kädessä puhisevan samovaarin vieressä Madeleine-sitruunakakkuja mutustellen."
Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora, sivut 250-251. Alkujaan kirjassani Aurora ja Pietarin serkut (1993), sivut 171-172.

Kirjassa "Aurora ja villikyyhkysten aika" (1995) Aurora matkustaa Torontoon, ja siellä haveillaan Pariisista, jonne Aurora ja Thomas lähtevät syksyllä"

Pariisista haaveillaan muissakin Aurora-kirjoissa. Lue lisää
http://aurorakirjat.blogspot.fi/2012/09/aurora-kirjat-ja-pariisi.html

Ja faktaa: Suomalaiset tytöt opiskelivat Pariiisissa taidetta:
http://aurorakirjat.blogspot.fi/2014/07/pariisiin-laksivat-tytot-opiskelemaan.html

Jos haluatte lukea Aurorasta, pyytäkää kirjastoanne hankkimana yhteispainos Vaahteralaakson Aurora.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti