Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

29.12.2007

Ontarion nimikkokukkaKun Aurora palaa Kanadaan, trillium on kukassa:

Kesä oli tullut taas kuin huomaamatta. Vaahteroihin oli puhjennut lehti, ja laakson reunat olivat tulvillaan trilliumeja. Niiden valkoiset terälehdet hohtivat puiden varjossa kuin pienet kolmihaaraiset tähdet.
Aurora ja villikyyhkysten aika (1995)


Ontarion nimikkokukka on valkea trillium, trillium grandiflorum
(trilliaceae). Se kasvaa jopa 45 cm korkeaksi, ja kukan läpimitta voi
olla 5-10 cm. Siihen tulee loppukesällä punaiset marjat, joita
oravat syövät. Kukinta alkaa varhain keväällä.

Pidin Torontossa asuessani luontopäiväkirjaa läheisestä laaksosta, ja niitä oli
kukassa vielä alkukesästä, jolloin Aurora näki niitä laaksossa.

Trillium on suojeltu kasvi. Etsi netistä lisätietoa trilliumista ja sen sukulaisista,
sudenmarjakasveista.