Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

5.6.2011

Laiva vei huvilalle saaristoon

Vanhan ajan tunnelmaa Helsingin Halkolaiturissa Pohjoisrannassa, josta lähtee laivoja risteilylle saaristoon. Taustalla Uspenski ja Katajanokan taloja. Tämä on melkein sama kohta, jossa Aurora-kirjojen kuvittaja seisoi piirtäessään luonnosta luistelevista tytöistä kirjan Aurora ja Pietarin serkut (1993) kanteen. Halkolaiturin vieressä oli 1900-luvun alussa luistinrata, sillä talvet olivat jatkuvasti kylmiä. Kesällä lähtivät helsinkiläiset perheet muuttokuormineen saaristoon huviloille, joilla oltiin yleensä koko kesä ja palattiin syksyllä vähän ennen koulujen alkua. Perheenisät olivat viikon töissä kaupungissa ja lähtivät viikonlopuiksi perheen luo nauttimaan huvilaelämästä. Toisilla oli huvila Töölössä, jonne pääsi vossikalla-
Posted by Picasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti