9.6.2011

Rockland: 1900-luvun alun siirtolaisuus


Siirtolaisooppera Rockland (oopperan juoni) kertoo samasta ajasta kuin Aurora-kirjani.

Matti Amnellin kuvitusta kirjaani Aurora ja Molly, joka on lasten kuvitettu versio kirjasta Aurora. Vaahteralaakson tyttö. (1991, 2. painos 1992 Kirjapaja, saatavana kirjastoista.) Aurora ja Iida lähtevät siirtolaisiksi Torontoon, Kanadaan.

Rockland kertoo Michiganin kaivosmiehistä, Aurora-kirjat nuorista siirtolaistytöistä Edwardin ajan Torontossa. Michiganin kaivosseutuja sanottiin Kanadassa kupari country'ksi. Kaivoksissa hankki hyvin, ja monet Kanadaan ystävistämme olivat työssä kanadalaisissa kaivoksissa. Naiset taas olivat varsinkin vuosisadan alussa keittäjinä ja talousapulaisina perheissä, sillä he olivat tunnettuja siisteydestään ja rehellisyydestään - sekä hyvästä ruuanlaittotaidosta. Oli statussymboli saada suomalainen keittäjä. Kennedyn lapsetkin kasvoivat suomalaisen keittäjän laittamia lihapullia syöden.

Pohjanmaalta lähti eniten suomalaisia siirtolaisiksi. Siellä oli vanhastaan ollut yhteyksiä ulkomaille ja oli totuttu yrittämään rohkeasti jotain uutta. Aurora-kirjojen Pekka Lohi edustaa sitä siirtolaistyyppiä. Auroran seurassa lähtenyt Iida, palvelustyttö Savosta ja Pekka rakastuvat toisiinsa. Ks valokuvaa vanhan ajan autosta, joka inspiroi minut kirjoittamaan Iidan ja Pekan käynnistä valokuvaamossa kihlauksen kunniaksi. Kuvassa on aito siirtolaispari.

Tässä on nukketaiteilija Jaana Perttulin näkemys Iidasta ja Pekasta.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/28/amerikansuomalaiset-kultaa-vuolemassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti