Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

30.4.2012

Viktorian ajan vappu


Englantilaisia lapsia juhlimassa toukokuun ensimmäistä päivää vappusalon ympärillä. Maypole (vappusalko, juhannussalko) pystytettiin kylän tai kaupungin keskelle useimmissa maissa toukokuun ensimmäisenä päivänä. Salko saattoi olla kauniisti koristettu kuten yllä olevassa kuvassa, joka on Victorians-opetussivuilta.
Suomessa ja muissa pohjoisissa maissa juhlasalko pystytetään vasta juhannuksena. Koristelu tuo mieleen vappuhuiskan!

  Hyvää juhannusta!


Perinteinen Maypole eli vappusalko voi olla tällainenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti