Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

21.8.2014

Aurora-kirjojen henkilöt

Mary

Edessä istuva siniasuinen museon opas oli minulle Aurora-kirjojen Maryn esikuva ulkomuodoltaan ja olemukseltaan.


 - Aamuvirkku lintu löytää madon. Aamutorkuille jää vain rippeet, sanoi palvelustytöistä vanhin, 19-vuotias Mary Miller ja vilkaisi Auroraan, joka livahti paikalleen ovensuuhun pitkän pöydän ääreen.
Maryn paksut mustat kiharat pursuivat valkoisen pitsireunaisen hilkan alta. Maryllä oli rehevä aikuisen naisen vartalo ja yllään musta maahan asti ulottuva mekko ja pitkä valkoinen pitsikoristeinen esiliina.
- -
Mary tiesi, että talon työt kulkivat omaa tahtiaan niin kuin vuodenaikojen vaihtelut. Ne määräsi tuhatsivuinen ”Rouva Beetonin taloudenhoidon opaskirja”, joka oli nytkin emännöitsijän, rouva Simpsonin pöydällä.
(Vaahteralaakson Aurora 2014, sivu 19-20; Aurora-Vaahteralaakson tyttö 1991 (1992), 23 ja 35)
Mary esiintyy myös kirjassa Aurora ja villikyyhkysten aika (1995, loppuunmyyty), joka sisältyy yhteispainokseen. Samoin kirjassa Aurora ja Molly (1999, loppuunmyyty)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti