Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

14.8.2014

Porraskäytävän "lohikäärme" on kotoisin Toronton yliopistosta

Aurora_1999_00015

Anna Amnell:: Aurora ja Molly  1999. Kuvitus Matti Amnell
Toronton yliopiston University Collegen eräässä portaikossa on kaiteen päässä outo otus. Portaita sanotaan lähikäärmeportaiksi, mutta otus voisi olla gargoili, griffin tai Loch Nessin merihirviö (Cadborosaurus willsi). Kaikki lapseni opiskelivat tässä yliopistossa, nimenomaan tässä collegessa, myös Aurora-kirjani kuvittanut Matti.

Taiteilijaksi aikova Aurora ihailee hienoa veistosta:

"Porraskaiteen alapäähän oli kaiverrettu lohikäärme, jolla oli kiemurainen häntä. Mary inhosi sitä ja käänsi kasvonsa poispäin, mutta Aurora siveli kauniisti veistettyä lohikäärmettä pölyrievulla hitaasti ja hartaasti. "
 "Vaahteralaakson Aurora (yhteispainos Aurora 1-3) 2014 
Katso kuvaa lohikäärmeportaikosta Toronton yliopiston University Collegen sivulta, klikkaa linkkiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti