Aurora on siirtolainen ja paluumuuttaja

Eräänä päivänä hakkasin Torontossa keittiön pöydän ääressä punaista kirjoituskonettani ja näin mielessäni kolmiulotteisena, kuin monivärisenä hologrammina vaalean tytön, joka pyyhki pölyjä viktoriaanisessa kartanossa. Annoin tytölle nimen Aurora ja aloin kirjoittaa. Muutimme takaisin Suomeen yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen ja jatkoin kirjaani uudesta suomalaisesta Aurorasta, sortovuosien tytöstä, joka joutuu muuttamaan vuonna 1903 Kanadaan etsimään Suomesta karkotettua isäänsä. Syntyi Aurora vaahteralaakson tyttö (1991, 2. painos 1992.)

Vaahteralaakson Aurora 2014. Aurora-kirjat yksissä kansissa: Aurora. Vaahteralaakson tyttö (1991): Aurora ja Pietarin serkut (1993): Aurora ja villikyyhkysten aika (1995) Aurora ja Molly (1999) ei sisälly yhteisniteeseen. Sitä on kirjastoissa..

10.3.2011

Nimi Aurora

Lempi Aurora Amnell

Tämä tyttö antoi nimen Aurora-kirjoilleni ( ilmestyneet 1991-1999). Hän on Lempi Aurora Amnell, mieheni äiti. Aurora oli hyvin tavallinen nimi Amnellin suvussa. Hän pääsi ylioppilaaksi Lohjan yhteiskoulusta kuten sisarensa ja veljensäkin, ja hänen molemmat kotitalonsa ovat edelleen pystyssä, Nummella sijaitseva lapsuudenkoti ja Lohjalla sijaitseva kouluaikojen koti. Kerron hänen vanhemmistaan Broken Star -blogissani. Hänen isänsä muurarimestari Oskar Amnell rakensi Nummella olevan talon. (yliopiston Muisti-projekti)

A former Russian Dacha from Terijoki

Lohjalla oleva talo.
Kuva: Anna Amnell
Oskar Amnell muutti Lohjalle, jotta hänen lapsensa saisivat käydä oppikoulua. Hän osti Terijoelta venäläisen huvilan, dachan, ja pystytti sen Lohjalle. Talo on yhä siellä, kuten yllä olevasta kuvasta näkee.

Mikä vei Lempi Auroran Iisalmeen? Opettajaseminaari Kajaanissa, jossa opiskeli myös komea ja musikaalinen Aaro Pekkarinen. Ks kuvasarja Iisalmi, kirkonkylän koulu.

Lue myös Auroran muista kummeista ja kaimoista Blogisisko-blogistani.
Miten Aurora kirjat syntyivät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti